Jucătoarea de șah Nona Gaprindashvili acuză compania Netflix de sexism și cere compensații de $5 mln
Full Article 2 minutes read

Jucătoarea de șah Nona Gaprindashvili acuză compania Netflix de sexism și cere compensații de $5 mln

Jucătoarea de șah georgiană Nona Gaprindashvili, prima femeie care a primit titlul FIDE de Grandmaster, va acționa în judecată compania Netflix, pe care o acuză de sexism și de la care cere compensații morale în mărime de $5 mln. Motivul este o frază pronunțată de un personaj al serialului „Queen’s Gambit”, în care se spune că Gaprindashvili nu ar fi jucat niciodată cu bărbații, informează РБК.

Jucătoarea de șah Nona Gaprindashvili a devenit în 1976 prima femeie din istorie care a primit titlul de Grandmaster. Aceasta acuză compania Netflix de „minciună distrugătoare, care îi defăimează și umilește rezultatele în fața a milioane de oameni”.

Gaprindashvili solicită producătorilor filmului Queen’s Gambit să excludă fraza, potrivit căreia, aceasta nu a jucat niciodată cu bărbații. Campioana sovietică a fost indignată de fraza menționată în peliculă, cu referire la personajul principal: „Singurul lucru neobișnuit este genul ei, însă nici acest lucru nu este ceva unic pentru Rusia. Există Nona Gaprindashvili, însă aceasta este campioană printre femei și niciodată nu a jucat cu bărbații”, pronunță un arbitru în timpul scenei în care Beth Harmon îl confruntă pe jucătorul sovietic Bagrov.

În plângerea depusă de Nona Gaprindashvili se arată că, în 1968, când potrivit scenariului a avut loc partida dintre Harmon-Bagrov, aceasta a jucat cu minimum 59 de bărbați, inclusiv cu Boris Spasski și Mihail Talea, care au devenit campioni mondiali.

„Fraza despre Nona este în mod evident mincinoasă, chiar oribil de sexistă și umilitoare”, susțin avocații acesteia. Jucătoarea de 80 de ani consideră că producătorii serialului i-au discreditat reputația de dragul dramatizării și unicității eroinei, care este un personaj fictiv.

Compania Netflix a publicat un scurt comentariu prin intermediului căruia a declarat că, în pofida respectului față de Gaprindashvili și cariera acesteia, nu este de acord cu plângerea și își va demonstra dreptatea în instanța de judecată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: