Judecătoriii reacționează la criticile guvernării, după decizia CSJ: „Influențele politice nu au loc în sfera justiției”
Full Article 3 minutes read

Judecătoriii reacționează la criticile guvernării, după decizia CSJ: „Influențele politice nu au loc în sfera justiției”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce premierul țării, dar și alți reprezentanți ai guvernării, au venit cu critici în adresa Curții Supreme de Justiție, urmare a deciziei care a dat undă verde reevaluării judecătorilor și procurorilor care au picat testul integrității. Asociația critică, la rândul său, într-un mesaj public, interferențele  politice în justiție și spune că deciziile CSJ trebuie să fie analizate având la bază buchea legii, dar fără a trage „concluzii pripite”.

„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova reafirmă angajamentul său ferm față de principiile statului de drept și pentru asigurarea că justiția rămâne liberă de influențele politice. (…) Deciziile recente ale CSJ trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate. Suntem ferm convinși că fiecare caz trebuie tratat individual și că principiul prezumției de nevinovăție trebuie să fie respectat în întregime”, se arată în reacția Asociației.

În ceea ce privește procesul de pre-vetting și vetting al magistraților și procurorilor, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova susține că acesta trebuie să fie realizat într-un mod transparent, echitabil și respectuos față de drepturile fundamentale ale persoanelor evaluate.

„O reformă judiciară autentică trebuie să se axeze pe asigurarea integrității și profesionalismului, în timp ce menține independența puterii judecătorești. (…) Ne reafirmă ferm angajamentul față de o justiție puternică și independentă. Suntem receptivi la un dialog constructiv cu toate părțile interesate, având scopul de a asigura că justiția rămâne un pilon solid al democrației și statului de drept în țară”, a conchis Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

De menționat că CSJ a făcut publice pe 1 august deciziile pe marginea contestațiilor împotriva deciziilor Comisiei Pre-vetting, depuse de judecătorii și procurorii care nu au trecut testul integrității pentru funcții în CSM și CSP. În decizia sa, completul de judecători de la CSJ au anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în cazul a 21 de magistrați, dispunând reevaluarea lor.

Premierul Dorin Recean a criticat dur în debutul ședinței Guvernului din 2 august hotărârea CSJ și a dat asigurări că toți cei care stau în spatele acestor decizii vor fi trași la răspundere conform legislației. Cu o reacție a venit și președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate. Stamate a calificat hotărârea completului de judecători drept o nouă încercare de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: