Război între Parlament și Curtea Supremă de Justiție? Stamate acuză judecătorii că ar sabota curățarea sistemului
Full Article 2 minutes read

Război între Parlament și Curtea Supremă de Justiție? Stamate acuză judecătorii că ar sabota curățarea sistemului

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate, a venit cu o reacție, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dat undă verde pentru reexaminarea magistraților și procurorilor pentru funcția de membru al CSM și CSP, care au picat testul integrității. Stamate califică hotărârea completului de judecători drept o nouă încercare de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Potrivit Olesei Stamate, deciziile recente ale CSJ, prin care „încearcă să anuleze toate deciziile comisiei Pre-vetting” ar demonstra „clar” că „unii judecători nu vor vetting”. Șefa comisiei juridice din parlament susține că hotărârile ar fi fost emise intenționat imediat după votarea în Parlament a legii vettingului și după ultima ședință plenară a Parlamentului, când deputații intră în vacanță parlamentară.

„Cel mai important, deciziile au fost emise din momentul în care judecătorii rămași la CSJ au primit notificarea de la comisia vetting – din momentul căreia ei au 20 de zile la dispoziție să decidă dacă merg la vetting sau demisionează. Or înainte de a-și depune cererile de demisie, au decis sa dea un ultim mesaj, o ultima încercare de a sabota reforma”, a scris Stamate.

Olesea Stamate susține că a examinat o parte din decizii. „În multe din ele am găsit un abuz clar, o încălcare evidentă a normelor legale. Cu atât mai clară este intenția de a sabota, când vedem că toate deciziile au fost anulate. Deci nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă într-adevăr unele merită a fi întoarse la evaluare sau nu. S-a mers pe principiul „după noi și potopul”, se mai arată în mesajul parlamentarei.

De menționat că CSJ a făcut publice pe 1 august deciziile pe marginea contestațiilor împotriva deciziilor Comisiei Pre-vetting, depuse de judecătorii și procurorii care nu au trecut testul integrității pentru funcții în CSM și CSP. În decizia sa, completul de judecători de la CSJ au anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în cazul a 21 de magistrați, dispunând reevaluarea lor. Premierul Dorin Recean a criticat dur în debutul ședinței hotărârea CSJ și a dat asigurări că toți cei care stau în spatele acestor decizii vor fi trași la răspundere conform legislației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: