BBC

Kievul analizează patru versiuni ale motivului prăbușirii avionului din Teheran. Ce spun experții iranieni

Autoritățile de la Kiev iau în calcul patru versiuni ale motivului prăbușirii avionului ucrainean cu 176 de persoane la bord, inclusiv doborârea în urma lansării unei rachete anti-aeriene de tip Tor, dar și un atentat terorist, scrie BBC, atăzi, 9 ianuarie. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului național de securitate și apărare al Ucrainei, Alexei Danilov. 

Potrivit oficialului ucrainean, experții iau în calcul patru versiuni:

– doborârea avionului cu o rachetă anti-aeriană, inclusiv de tip Tor;

– lovirea de o dronă sau de un alt obiect;

– avarierea și explozia unui motor, din motive tehnice;

– o explozie la bordul aeronavei, în urma unui atac terorist.

Între timp, Iranul a publicat un raport preliminar privind accidentul aviatic. Potrivit experților iranieni, cauza cea mai probabilă este o defecțiune tehnică. Aceștia susțin că piloții aparatului de zbor au încercat să readucă avionul la aeroport, la scurt timp după decolare.

„Inițial, avionul s-a îndreptat spre vest, ca să părăsească zona aeroportului, însă a apărut o problemă, iar după aceea s-a întors spre drepta, iar în momentul prăbușirii se întorcea spre aeroport”, a declarat președintele Organizației Aviației Civile Iraniene, Ali Abedzade. Acesta a precizat că piloții nu au anunțat că la bord s-a produs o situație excepțională.

De asemenea, experții iranieni consideră că la bordul avionului, înainte de prăbușire, a izbucnit un incendiu. Mertorii susțin că aeronava ardea în momentul căderii. Motivul aprinderii focului nu a fost, deocamdată, stabilit. Totodată, autoritățile de la Teheran au refuzat să predea cutiile negre ale avionului, însă au invitat o echipă de experți ucraineni să participe la investigație. Aceștia au ajuns deja la Teheran.

Inițial, reprezentantul Ministerului de Transporturi din Iran, Qassim Nizmani, a anunțat că versiunea preliminară a accidentului aviatic este o defecțiune la unul dintre motoarele avionului.

Cu toate acestea, experții au explicat pentru BBC că avioanele de tip Boeing 737-800 dispun de capacitatea de a continua zborul cu un singur motor. Pe de altă parte, aceștia susțin că felul cum au fost împrăștiate fragmentele din aeronavă nu susțin ipoteza atacului cu o rachetă anti-aeriană.

Amintim că avionul de tip Boeing 737-800, cu 176 de oameni la bord, s-a prăbușit la câteva minute după decolare. Toate persoanele aflate în aeronavă au murit. Aparatul de zbor urma să efectueze cursa Teheran-Kiev. 

Autoritățile de la Kiev au decretat zi de doliu național pentru 9 ianuarie. 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: