Kievul neagă implicarea în sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream, în Marea Baltică: Nu am fost noi
Full Article 2 minutes read

Kievul neagă implicarea în sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream, în Marea Baltică: Nu am fost noi

Ministrul ucrainean al Apărării Alexei Reznikov a declarat că Kievul nu este implicat în sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică. Declarația vine la scurt timp după ce în presă au apărut informații că deterioarea conductelor a fost înfăptuită de un „grup pro-ucrainean”.

„Nu am fost noi”, a declarat Reznikov, pentru The Telegraph, ca răspuns la o întrebare despre un articol informații despre sabotajul gazoductelor, publicat în The New York Times.

În ajun, publicația The New York Times, citând oficiali americani, a relatat că atacul asupra conductelor a fost efectuat de un „grup pro-ucrainean”.

Ulterior, un articol ceva mai detaliat din cotidianul german Die Zeit, citând surse, a afirmat că nava care ar fi fost implicată în atacul asupra conductelor Nord Stream a fost închiriată de o companie din Polonia, aparent deținută de doi cetățeni ucraineni. Potrivit Die Zeit, o echipă formată din cinci bărbați și o femeie a efectuat operațiunea secretă pe mare. Naționalitățile lor sunt necunoscute, deoarece au folosit pașapoarte false.

Amintim că, în septembrie 2022, Danemarca și Suedia au început să investigheze scurgeri inexplicabile de gaze din cele două conducte rusești (Nord Stream 1 și Nord Stream 2), care traversează Marea Baltică, pe lângă Suedia și Danemarca. În prezent, acestea nu transportă gaz către Europa. Seismologii au înregistrat explozii puternice în zonele în care s-au produs scurgerile.

Ipoteza unui „sabotaj” este cel mai intens vehiculată pentru a explica scurgerile de gaze din cele două gazoducte din Marea Baltică, însă nu se știe exact cum s-a întâmplat totul. Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, inclusiv a unor submarine-spion sau a unor drone mină. Cancelariile occidentale arată cu degetul spre Moscova, care neagă orice implicare, dar evocă la rândul ei un sabotaj.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: