Foto: Facebook - Klaus Iohannis

Klaus Iohannis vrea să devină președinte al Consiliului European? Eurodeputat: „Este un om apreciat la Bruxelles”

Portalul Bloomberg scrie, cu trimitere la propriile surse, că președintele României Klaus Iohannis își propune să devină președintele Consiliului European. Liderul de la Cotroceni nu a confirmat deocamdată informația, însă eurodeputatul Gheorghe Falcă, reprezentant al Partidului Național Liberal (PNL), din care face parte și Iohannis, susține că s-ar încerca obținerea unui mandat de 5 ani.

Bloomberg a scris pe 11 ianuarie, cu referire la persoane familiare cu planurile lui Klaus Iohannis, că liderul de la București își dorește să devină următorul președinte al Consiliului European.

Informația a fost confirmată pentru presa de peste Prut și de eurodeputatul român Gheorghe Falcă. Oficialul a declarat că Iohannis „este un om apreciat la Bruxelles şi are relaţii foarte bune cu cancelariile europene”. Totodată, Falcă a adăugat că se încearcă obținerea unui mandat complet de 5 ani, nu doar de 5 luni, perioadă în care ar putea fi nevoie de un președinte interimar, în cazul în care actualul șef al Consiliului European Charles Michel, care va participa la alegerile europarlamentare, va fi ales eurodeputat.

Candidatura lui Iohannis se alătură unei liste restrânse de foști lideri UE, printre care Mario Draghi din Italia și Xavier Bettel din Luxemburg, ale căror nume au fost vehiculate ca posibili candidați pentru această funcție, care este una dintre cele mai importante din Uniunea Europeană. Președintele Consiliului prezidează reuniunile celor 27 de lideri ai UE și reprezintă blocul comunitar în chestiuni legate de politica externă.

Klaus Iohannis se află la al doilea mandat de președinte al României, care se va încheia la sfârșitul anului curent, și, respectiv, nu poate candida din nou pentru această funcție.

În mod obișnuit, negocierile privind selectarea președinților Comisiei Europene și Consiliului European încep după alegerile europarlamentare, care se vor desfășura între 6 și 9 iunie. Într-un eventual scenariu în care este selectat în calitate de președinte al Consiliului European, Klaus Iohannis va prelua funcția respectivă în noiembrie. În acesta caz Iohannis nu-și va putea finaliza mandatul de președinte al României și ar putea să-și dea demisia.

Funcția de președinte al Consiliului European ar putea deveni vacantă mai devreme

Precizăm că actualul președinte al Consiliului European Charles Michel ar putea pleca din funcție înainte de luna noiembrie, atunci când mandatul său se va finaliza. Se întâmplă după ce Michel și-a anunțat intenția de a candida pentru fotoliul de eurodeputat. În cazul în care va accede în Parlamentul European, Charles Michel a anunțat că va demisiona, așteptându-se ca acest lucru să se întâmple în iulie.

Dacă Michel va intra în viitorul Parlamentu European, liderii UE trebuie să găsească o persoană care să asigure interimatul de președinte al Consiliului European pentru o perioadă de cinci luni. În caz contrar, rolul ar putea fi preluat de premierul ungar Viktor Orban, deoarece țara sa va deține președinția rotativă semestrială a UE.

Viitoarea președinție ungară îi îngrijorează pe liderii UE și ar putea deveni un stimulent puternic pentru un compromis după alegeri, mai ales că Orban a blocat ajutorul financiar pentru Ucraina. De asemenea, el a pus la îndoială faptul că invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia ar trebui să fie numită „război” și a fost singurul lider UE care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin de când a fost emis un mandat de arestare internațional împotriva acestuia pentru presupuse crime de război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: