Foto: president.gospmr.org

Krasnoselski, despre gazul către Transnistria: „S-a ajuns la o înțelegere pentru perioada următoare”

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat pe 27 februarie că acordul privind livrarea gazului în stânga Nistrului, realizat în prezent printr-o firmă maghiară, „continuă să fie valabil”. „S-a ajuns la o înțelegere pentru perioada următoare”, a precizat acesta. Amintim, firma din Ungaria a început livrările pe 14 februarie. Premierul Dorin Recean declara că este vorba despre o livrare de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, valabilă pentru 16 zile. În ajun, Guvernul declara că soluția implementată în stânga Nistrului nu este sprijinită de Executiv, însă „a fost acceptată pentru a preveni o catastrofă umanitară”.

„Mecanismul de livrare a gazului natural în Transnistria, creat în urma unor eforturi comune îndelungate, continuă să fie valabil. S-a ajuns la o înțelegere pentru perioada următoare. Gazul va fi livrat în republică la timp”, a scris Krasnoselski pe o rețea de socializare.

În continuare, liderul nerecunoscut de la Tiraspol a mulțumit Rusiei.

„Îmi exprim recunoștința față de partea rusă – față de oficialii și echipa Ministerului Energiei a Federației Ruse – pentru înțelegerea situației, sprijin și sistematicitatea muncii desfășurate, îndreptată să prevină o nouă escaladare a unei catastrofe energetice și, ca urmare, umanitare”, a menționat Krasnoselski.

Actualizare: Tot pe 27 februarie, președintele interimar al Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că „colaborarea dintre SA „Moldovagaz” și compania elvețiană MET Group pentru livrările pe termen scurt de gaze naturale va continua în martie 2025”.

„Livrările anterioare, chiar și în condițiile meteorologice existente, au fost efectuate în deplină conformitate cu obligațiile contractuale”, a scris Ceban pe o rețea de socializare. Menționăm, compania „MET Gas and Energy Marketing AG” a fost fondată în 2014. Aceasta face parte din grupul MET Group, care a fost creat în Ungaria în 2007 și care în prezent își are sediul în Elveția.

Mai precizăm că, pe 26 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a fost întrebat care va fi formula de livrare a gazului în stânga Nistrului după expirarea contractului cu MET.

„Soluția care este acum implementată pentru livrarea de gaze naturale în stânga Nistrului nu este o soluție susținută, sprijinită sau în orice caz agreată de către Guvernul de la Chișinău. Este o soluție care a fost acceptată în condițiile de a nu admite o catastrofă umanitară în stânga Nistrului. Soluția propusă din partea Guvernului, din partea Chișinăului, din partea autorităților constituționale este cea agreată împreună cu Uniunea Europeană și este vorba despre asigurarea acelui sprijin în formă de 60 de milioane de euro, care rămâne în vigoare și pe care o considerăm unica modalitate pentru că are achiziții transparente, vine cu condiționalități foarte clare pe care le vedem apropo că deja sunt unele din ele implementate – vorbim despre acele majorări de tarife în această regiune”, a comunicat Vodă în timpul unor declarații de presă urmare a ședinței Guvernului.

***

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate pe malul stâng al Nistrului.

Pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere Marta Kos a anunțat că Uniunea Europeană este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru ca să-și acopere necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest suport i se impun „condiționalități”. Detalii AICI. Pe 10 februarie, premierul Dorin Recean a anunțat că Tiraspolul a refuzat oferta UE.

Tot pe 10 februarie, Recean a anunțat că Tiraspolul a ales ca firma din Ungaria „MET Gas and Energy Marketing AG” să livreze gaz regiunii. Se menționa că firma va fi achitată de „JNX General Trading L.L.C” din Dubai și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

Ulterior, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a precizat că livrările de gaze din Ungaria vor fi posibile datorită unui credit acordat de Rusia.

Pe 13 februarie, „MET Gas and Energy Marketing AG” a anunțat că, începând cu data de 14 februarie, va începe livrările de gaz pentru regiunea transnistreană. Pe 14 februarie, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene a confirmat livrările.

Înainte de aceasta, premierul Dorin Recean a precizat că este vorba de o livrare de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, valabilă pentru 16 zile. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: