Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu E.S. Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău. Acesta i s-a plâns oficialului precum că autoritățile de la Chișinău ar crea probleme energetice regiunii. În replică, Biroul politici de reintegrare a declarat pentru NM că acuzațiile sunt inconsistente și deplasate.
Vadim Krasnoselski a avut astăzi, 15 noiembrie, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova și a declarat că Transnistria se confruntă cu o criză energetică provocată de autoritățile de la Chișinău.
„Moldova încearcă să creeze probleme economice și energetice Transnistriei. În opinia mea, este un gest negândit și nu e clar cu ce se va încheia. Mi-aș dori foarte mult să văd negociatori care nu fac demagogie, ci sunt capabili să adopte decizii convenabile părților”, a declarat liderul autoproclamat al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.
NM a solicitat în acest sens o reacție din partea Biroului politici de reintegrare. Responsabilii din cadrul instituției ne-au spus că acuzațiile Tiraspolului sunt inconsistente și deplasate.
„În actualul context politic și economic, acuzațiile Tiraspolului sunt nu doar inconsistente, dar și deplasate. Chișinăul a demonstrat cu cifre și în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul 1+1 lipsa de temeinicie a acestor acuzații recurente, despre o presupusă “strangulare economică” a malului stâng, transmise partenerilor noștri externi.
Reamintim Tiraspolului, că actuala criză energetică care a lovit Republica Moldova în întregime, nu doar regiunea transnistreană, a fost provocată nu de Chișinău, ci de concernul rus Gazprom. Chiar și așa, în momentul de față regiunea transnistreană primește 69 milioane de metri cubi de gaz natural pe lună, adică 40% din totalul volumului livrat către Moldovagaz, deși populația regiunii reprezintă doar 15% din cea a Republicii Moldova, iar livrările de energie electrică către malul drept au fost sistate”, a precizat Biroul politici de reintegrare.
***
Amintim că, din noiembrie, Gazprom furnizează Moldovei doar 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi – cu 51% mai puțin decât volumul necesar și prevăzut în contract. În regiunea transnistreană sunt furnizate 2,3 mln de metri cubi (în octombrie volumul a constituit 3,9 mln).
Ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Chișinăul a propus Tiraspolului furnizarea, în noiembrie, a unui volum de 3,9 mln din cei 5,7 mln de metri cub de gaz, cu condiția că malul drept va primi minimum 45% din energia electrică indicată anterior în contractul Centralei de la Cuciurgan cu Chișinăul. Tiraspolul, însă, a căzut de acord cu furnizarea a numai 23% din volum.
Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian consideră că Tiraspolul nu este pregătit să caute o ieșire din criza energetică printr-un dialog constructiv cu Chișinău. „Dacă ne aflăm într-o singură barcă, nu ar trebui să o dezechilibrăm”, a menționat Serebrian.
Tiraspolul, la rândul său, consideră că problema nu este în deficitul de gaz provocat de reducerea volumului furnizat de Gazprom, ci în „acțiunile ilegale ale Chișinăului”. Responsabilul de „relații externe” a regiunii Vitalii Ignatiev a dezvăluit că autoritățile de la Tiraspol i-au expediat o scrisoare președintelui Rusiei Vladimir Putin, dar și în adresa Dumei de Stat, a Consiliului Federației și a conducerii Gazprom, prin care se cere soluționarea problemei gazului.
În cadrul ședinței din 1 noiembrie a așa-numitului Consiliu de Securitate, Tiraspolul a acuzat Chișinăul de acțiuni „fără precedent și care distrug încrederea”, iar în stânga Nistrului a fost declarată stare de urgență în domeniul economic.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!