Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim
Full Article 7 minutes read

Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul de facto al regiunii transnistrene, a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz. În acest sens, a adăugat Krasnoselski, Tiraspoltransgaz a transmis o notificare către Moldovagaz, pe 18 ianuarie. El a precizat că regiunea „garantează plata” și a cerut Chișinăului să „își respecte promisiunile”. NewsMaker a solicitat, în acest sens, un comentariu de la directorul interimar al Moldovagaz. 

Pentru ca încălzirea ajungă mai repede în casele oamenilor, iar aceștia să primească gaz și energie electrică normală în locuințele lor, iar întreaga infrastructură socială să beneficieze și ea de căldură și energie electrică, în mare parte am fost de acord cu propunerile liderilor moldoveni, începând de la președinte și până sus, ca gazul în Transnistria să fie livrat de compania Moldovagaz. În acest context, sâmbătă, 18 ianuarie, adică weekendul trecut, din partea Tiraspoltransgaz către Moldovagaz a fost trimisă o notificare corespunzătoare în care Tiraspoltransgaz nu se opune și salută dorința Moldovagaz de a livra gaz natural în Transnistria. De asemenea vreau să subliniez că Tiraspoltransgaz garantează plata livrării, ceea ce, probabil, este un detaliu important”, a menționat Vadim Krasnoselski.

Totodată, el a adăugat: „Revizuind toate declarațiile posibile ale politicienilor de pe malul drept al Nistrului, vreau să subliniez un detaliu: toți încearcă să obțină cât mai multe beneficii pentru ei înșiși, vorbind despre geopolitică, speculând despre înțelegeri secrete și așa mai departe. Nu există nicio înțelegere. Există doar apartamente reci pentru oameni. Nu mai amestecați politica acolo unde nu este cazul. Oferiți căldură oamenilor. În același timp, din cuvintele voastre, Moldovagaz are dreptul și capacitatea să îndeplinească acest lucru funcțional. De aceea, mă adresez din nou conducerii Moldovagaz, altor lideri din Moldova: Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din partea companiei Moldovagaz. Garantăm plata. Vă rog să vă respectați promisiunile”.

Contactat de NM, directorul interimar al Moldovagaz Vadim Ceban a menționat că va reveni ulterior cu un comentariu.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Pe 2 ianuarie, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care s-a propus sprijin. Detalii AICI.

Recent, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a efectuat o vizită la Moscova. Informația, apărută inițial pe rețelele de socializare, a fost confirmată de președinta Maia Sandu pe 14 ianuarie, care a declarat că știe despre această vizită și că autoritățile încurajează soluționarea problemei din regiune, astfel încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric și apă. Detalii AICI. Potrivit surselor IPN, Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanabul, de pe Aeroportul Internațional Chișinău în dimineața zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. A revenit în Republica Moldova pe 14 ianuarie.

Tot pe 15 ianuarie, Krasnoselski a organizat o conferință de presă, la Tiraspol, consacrată vizitei sale la Moscova. Potrivit acestuia, principalul rezultat al vizitei este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Totuși, Krasnoselski nu a precizat cum va fi livrat gazul în regiune. El a subliniat că gazele rusești vor fi suficiente pentru populația și întreprinderile din Transnistria. Detalii AICI.

Pe 16 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a spus că autoritățile de la Moscova sunt pregătite să ajute regiunea transnistreană în privința alimentării cu gaz, însă Chișinăul trebuie să asigure livrarea resursei energetice în stânga Nistrului și încheierea contractelor. Detalii AICI.

Tot pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, după ce acesta a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors de la Moscova „cu impresia că Moscova a hotărât problema și a oferit o soluție reală pentru gaz, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.

Pe 15 ianuarie, coproprietarul Natural Gaz, Arcadie Vicol, a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană. Acesta susținea că este vorba despre gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că autoritățile de la Moscova iau considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul companiei Natural Gaz. În cadrul unei emisiuni televizate din 16 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Republicii Moldova. Atât premierul, cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, au calificat drept „schemă” intenția Natural Gaz de a furniza gaz către „Tiraspoltransgaz”.

Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și „Tiraspoltransgaz” a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri – contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de „trădare de patrie”.

Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski a publicat o adresare către Maia Sandu, în care susținea că oficiali de la Chișinău s-ar împotrivi livrărilor de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, după ce compania Natural Gaz a încheiat un contract-cadru în acest sens cu „Tiraspoltransgaz”. Acesta i-a solicitat șefei statului să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiunea transnistreană. În reacție, purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o „distorsionare gravă a realității”, subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: