utro.ru

Kremlinul a comentat pentru prima oară dispariția ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu

Kremlinul a comentat, pe 24 martie, în premieră, „dispariția” din spațiul public a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu. 

Purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, a explicat lipsa lui Șoigu din spațiul public prin faptul că oficialul „are multe griji”.

Ministrul Apărării are acum multe griji. Se desfășoară operațiunea militară specială. Nu este momentul pentru activități mediatice. Este pe deplin de înțeles”, a declarat Peskov, citat de postul rus de radio „Maiak” («Маяк»).

Peskov a comentat și informația apărută în presa rusă, potrivit căreia Șoigu ar avea probleme de sănătate: „Nu îi întrebați pe cei de la „Aghenstvo”, întrebați Ministerul Apărării”.

De menționat că jurnaliștii portalului respectiv susțin că au solicitat un comentariu de la Peskov înainte de a publica materialul despre dispariția lui Șoigu, însă nu au primit un răspuns.

Șoigu a fost văzut ultima oară în public acum 13 zile. El a lipsit și de la ședința Guvernului din 23 martie, la care a participat și președintele rus Vladimir Putin. După 11 martie nu a apărut în public nici șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse și prim-adjunct al ministrului apărării, Valeri Gherasimov.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: