rtvi.com

Kremlinul îi cere Republicii Moldova să nu trateze Rusia ca pe o amenințare. Peskov: „Este complet absurd”

Republica Moldova nu ar trebui să vadă o amenințare din partea Federației Ruse. Cel mai bine ar fi să caute relații bune reciproc avantajoase, este de părere secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov. Potrivit lui, înarmarea Republicii Moldova – obiectiv anunțat de președinta Maia Sandu – nu prezintă niciun risc pentru Moskova, scrie ria.ru.   

„Nu există riscuri pentru Rusia, dar nici Moldova nu ar trebui să vadă nicio amenințare aici. Acest lucru este complet absurd. Probabil că cineva va compara asta cu Ucraina, dar aici orice comparație este absolut nepotrivită”, a declarat Peskov.

Secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin a subliniat că „la urma urmei, Moldova nu s-a transformat – deși au existat, probabil, dornici – într-un asemenea centru de „anti-Rusia”, așa cum au încercat să facă în Ucraina”.

„Povestea este diferită acolo. Probabil că ar fi în interesul Moldovei să caute relații bune, reciproc avantajoase și reciproc respectuoase cu noi”, a spus el.

Amintim că Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 30 iunie o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

Pe 13 iulie, la Moldova 1, președinta Maia Sandu a declarat că, deși Moldova nu planifică să atace pe nimeni și nici nu își dorește să fie implicată într-un război, situația din Ucraina a determinat autoritățile să caute alternative pentru a îmbunătăți situația din armata națională. „Dacă avem armată și ea este prevăzută în Constituție, nu o lăsăm cu sapă de lemn, trebuie să facem niște lucruri elementare”, a declarat șefa statului.

Recent, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, declara într-un interviu acordat pentru NM că Republica Moldova va primi arme de calibru mic pentru reînarmarea trupelor de menținere a păcii. Oficialul nu a exclus că, pe viitor, în țara noastră ar putea ajunge și artilerie grea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Judecătorii din Londra au acceptat să-l elibereze pe Platon în schimbul unei cauțiuni de 330.000 lire. Procurorii contestă decizia

Un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova, Violina Moraru. Potrivit acesteia, procurorii intenționează să conteste această decizie, astfel că Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară.

Procurorul general interimar, Alexandru Machidon, a confirmat pentru Moldova 1 că suma cauțiunii este de 330.000 de lire sterline — echivalentul a circa 7,4 milioane de lei.

Potrivit legislației britanice, eliberarea sub cauțiune este o măsură provizorie, care permite persoanei reținute să nu rămână în arest, cu condiția respectării stricte a unor reguli impuse de instanță. Printre aceste condiții se pot număra predarea pașaportului, obligația de a locui la o adresă stabilită, prezentarea periodică la o secție de poliție sau interdicția de a părăsi teritoriul Regatului Unit.

Mecanismul este conceput pentru a asigura prezența persoanei în fața instanței pe tot parcursul procesului și pentru a preveni riscul de sustragere de la justiție. Dacă inculpatul nu respectă condițiile stabilite, instanța poate retrage cauțiunea, dispune rearestarea și confiscarea sumei depuse.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: