Kremlinul: Trupele ruse vor răspunde în mod adecvat provocărilor din Transnistria
Full Article 3 minutes read

Kremlinul: Trupele ruse vor răspunde în mod adecvat provocărilor din Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe rus a declarat din nou, pe 24 februarie, că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. Autoritățile de la Kremlin au spus că forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat provocărilor „din partea regimului de la Kiev”.

„Avertizăm Statele Unite, țările membre NATO și partea ucraineană despre următorii pași aventuroși. Suntem consecvenți pentru soluționarea oricăror probleme pe căi diplomatice. În același timp, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Forțele Armate ale Federației Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă acestea vor continua. Noi vom asigura protecția compatrioților noștri, contingentului rus de menținere a păcii, personalului militar al Grupului Operațional al Forțelor Ruse și depozitelor militare din regiune”, se arată în comunicatul emis de Ministerul rus de Externe.

Departamentul a adăugat că orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității lor vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse.

***

Amintim că Ministerului rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.

Într-o reacție, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.

Ministerul rus al Apărării, pentru a doua oară – pe 23 februarie, a anunțat că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. În seara zilei de ieri, instituția a venit cu un nou mesaj în acest sens. Anterior, Chișinăul a negat informațiile părții ruse și a îndemnat cetățenii să se informeze din surse credibile ale Republicii Moldova.

Mai târziu, Ministerul Apărării de la Chișinău a informat că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: