Kulminski susține că Vlah a lipsit de la 40% din ședințele Guvernului. Explicația bașcanului
Full Article 5 minutes read

Kulminski susține că Vlah a lipsit de la 40% din ședințele Guvernului. Explicația bașcanului

Fostul vicepremier pentru Reintegrare Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, susține că bașcanul Găgăuziei Irina Vlah ar fi absentat de la 40% din ședințele Guvernului. Potrivit expertului, acest fapt ar demonstra că guvernatoarea autonomiei nu își dorește soluționarea conflictelor. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate. Contactat de NM, Andrei Vedutenco, responsabil pentru relațiile cu presa a bașcanului, a precizat că Irina Vlah nu a participat la unele ședințe din motive bine întemeiate, însă s-a arătat nedumerit de rolul lui Kulminski în relațiile dintre Chișinău și Comrat.

În cadrul unei emisiuni difuzate pe 7 septembrie, Vlad Kulminski s-a referit la activitatea bașcanului Irina Vlah în cadrul Guvernului.

Bașcanul Găgăuziei este membru al Guvernului. S-ar părea să ar trebui să profiți din plin de acest drept – să discuți despre prețurile la gaz, negocierile cu Gazprom, compensații și distribuirea acestora. La câte ședințe de Guvern a asistat bașcanul? La 60%. La 40% dintre ședințe a participat cine vrei, în afară de oficialul de cel mai înalt grad al Găgăuziei”, a declarat Kluminski.

Mai mult, potrivit expertului, ar exista interesul de a menține relațiile tensionate cu autoritățile centrale: „Există oare dorința de a soluționa problemele cu centrul și a de obține reglementarea acestora? Posibil că nu există dorință, iar misiunea constă în faptul ca acest conflict să existe. Există toate mecanismele, formulele și posibilitățile pentru soluționarea problemelor”.

Reacția bașcanului

NM l-a contactat pe purtătorul de cuvânt al Irinei Vlah, Andrei Vedutenco, pentru a explica de ce bașcanul a absentat de la unele ședințe ale cabinetului de miniștri.

Subliniez că conducătorul Găgăuziei Irina Vlah (spre deosebire de dl Kulminski, care nu a rezistat nici două luni de muncă în calitate de vicepremier) lucrează din 2015 în deja a 9-a componență a Guvernului Republicii Moldova. În acest an, Executivul Gavrilița a desfășurat 36 de ședințe, iar conducerea autonomiei a participat la 30 de ședințe”, a răspuns Vedutenco.

La precizarea NM despre faptul că ex-vicepremierul s-a referit anume la participarea Irinei Vlah, reprezentantul bașcanului a răspuns: „În unele cazuri, era înlocuită de către adjuncta Olesea Tanasoglo. Se întâmpla, de regulă, atunci când bașcanul se afla în deplasări sau în vizite oficiale. În afară de asta, unele ședințe se desfășurau în regim extraordinar și noi aflam despre acestea cu puțin timp înainte, respectiv, bașcanul nu reușea fizic să participe”.

Cine-i Kulminski ca să comenteze?

Pe de altă parte, reprezentantul șefei de la Comrat s-a arătat nedumerit de atitudinea lui Kulminski.

Înainte de toate, am vrea să înțelegem în ce calitate dl Kulminski își permite să dea notă activității conducătorului Găgăuziei, ales de popor și care este și membru al Guvernului Republicii Moldova? Puterea și locuitorii Găgăuziei și-ar dori să înțeleagă cine l-a împuternicit pe „expertul independent” să organizeze vizita șefei statului în autonomie, să joace rolul de intermediar între PAS și grupul de deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei, să îi critice pe deputații care pur și simplu și-au permis să adreseze întrebări la întâlnirea cu președinta, să fie moderator la întâlnirea președintei cu primarii din Găgăuzia”, a menționat Vedutenco.

În același timp, acesta a ținut că sublinieze că șefa autonomiei utiliza eficient platoforma guvernamentală pentru soluționarea subiectelor care se referă la dezvoltarea politică și socio-economică a regiunii și a Republicii Moldova în întregime.

„Relațiile cu foștii premieri și componențe ale guvernelor nu au fost ușoare, însă mereu exista un dialog respectuos și dorința reciprocă a părților pentru crearea unui parteneriat constructiv. Astăzi observăm un alt tablou: inițiativele conducătorului autonomiei, direcțonate spre creșterea veniturilor profesorilor și medicilor, dar și alte inițiative, nu sunt doar respinse, ci sub pretexte inventate nu sunt admise spre examinare la ședințele Guvernului. Valul de critici direcționat tactic în adresa conducătorului autonomiei o considerăm drept strategie greșită, periculoasă și grăbită”, a mai spus acesta.

NM a solicitat comentarii cu privire la declarațiile lui Vedutenco din partea Președinției, a PAS și a Guvernului.

Reprezentanții PAS au refuzat să comenteze afirmația, iar cei au Președinției au menționat că vor oferi o reacție mai târziu. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului Anastasia Tăburceanu a precizat că va solicita de la Cancelaria de Stat informații despre numărul inițiativelor propuse de către bașcanul Irina Vlah.

***

Amintim că Vlad Kulminski a participat la toate întrevederile șefei statului, care au avut loc pe 2 septembrie în UTA Găgăuzia. Este cel puțin a doua deplasare a fostului vicepremier pentru Reintegrare la Comrat timp de o lună. Pe 17 august, Kulminski a asistat la ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Contactat de NM, Kulminski a precizat că a fost acolo în calitate de activist civic și că deocamdată nu reprezintă nicio organizație, însă ar putea ajuta la crearea unor canale de dialog permanent dintre Găgăuzia și autoritățile centrale.

Pe 2 septembrie, fostul ministru a însoțit-o pe șefa statului la întrevederile oficiale de la Comrat, iar din imaginile publicate de gagauzinfo.md, acesta a plecat în aceeași mașină cu Maia Sandu.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: