L-au rugat să intervină în obținerea unui contract avantajos cu Gazprom. Deputații PSRM s-au întâlnit la Moscova cu Dmitri Kozak
Full Article 2 minutes read

L-au rugat să intervină în obținerea unui contract avantajos cu Gazprom. Deputații PSRM s-au întâlnit la Moscova cu Dmitri Kozak

Mai mulți deputați ai PSRM, aflați în aceste zile la Moscova, au avut o întâlnire cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației prezidențiale ruse. Discuțiile s-au axat pe subiectul asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale, anunță într-un comunicat socialiștii, pe 26 octombrie.

Deputații socialiști l-au rugat Kozak să intervină ca Republica Moldova să obțină un contract avantajos de livrare a gazelor naturale de la Gazprom. La rândul său, Dmitri Kozak a subliniat că partea rusă „nu a văzut alte argumente la partea oficială moldovenească, decât cele care pot oferi gazul natural doar la preț de piață”.

În ce privește scumpirea gazului importat de țara noastră, PSRM declară că a pregătit un proiect de lege, care prevede oferirea de compensații pentru cetățeni și agenții economici, pentru a reduce impactul negativ al creșterii tarifelor.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va merge, miercuri, 27 octombrie, în Rusia,  pentru a se întâlni cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller. Cei doi urmează să negocieze prelungirea unui contract de livrare a gazelor naturale. Între timp, Republica Moldova a început achiziționarea gazului din surse alternative. Compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG au semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale. 

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că prețul pentru 1000 m3 costă aproximativ 1000 de dolari, fără a specifica suma exactă, invocând „secretul comercial”

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: