La 4 ani de la acordul cu Ambasada SUA, Guvernul vrea să afle cât costă terenul fostului Stadion Republican. Și oferă 400 000 lei pentru evaluare
Full Article 4 minutes read

La 4 ani de la acordul cu Ambasada SUA, Guvernul vrea să afle cât costă terenul fostului Stadion Republican. Și oferă 400 000 lei pentru evaluare

Agenția Proprietății Publice (APP) caută un nou evaluator pentru Stadionul Republican. Și este gata să plătesc 400 de mii de lei pentru asta. Anul trecut, Agenția a comandat deja o astfel de evaluare pentru 41 de mii, dar a fost nemulțumită de rezultat. NM a aflat cum a crescut rata de 10 ori pe parcursul unui an.

Agenția Proprietății Publice a publicat un nou anunț de licitație pe site-ul specializat pentru achizițiile publice: achizitii.md, în urma căruia speră să găsească un nou evaluator pentru Stadionul Republican. Pentru evaluarea terenului, pe care autoritățile s-au angajat să-l vândă Ambasadei SUA pentru construirea unei noi clădiri a misiunii diplomatice, Agenția este gata să plătească 333 mii lei, fără TVA, sau circa 400 mii lei, cu TVA inclus.

De menționat că, în iulie anul trecut, Agenția a comandat o evaluare a terenului. Pentru serviciul prestat, APP a plătit atunci 41 mii lei. Evaluarea a fost realizată de ProEstim Imobil, o companie de evaluare imobiliară.

După cum a scris ZDG ulterior, șeful de atunci al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, declara că valoarea de piață a terenului a fost stabilită. Cozonac a refuzat, însă, să dezvăluie valoarea stabilită, menționând doar că se va consulta cu alte instituții guvernamentale pentru a confirma metodologia de evaluare a prețului și prețul propus.

Noul director al Agenției pentru Proprietate Publică, Roman Cojuhari, a declarat pentru NM că a fost nevoit să dispună reevaluare terenului Stadionului Republican din cauza specificațiilor tehnice întocmite incorect în prima evaluare. Potrivit lui, atunci specificațiile tehnice nu au ținut cont de toți factorii și detaliile. Prin urmare, spune Cojuhari, evaluarea s-a dovedit a fi incorectă.

Șeful APP susține, de asemenea, că Agenția nu a plătit întregul onorariu evaluatorului la acel moment. Cu toate acestea, nu a putut numi suma care a fost plătită companiei.

Agenția caută un nou evaluator pentru Stadionul Republican din iulie a acestui an. În condițiile primei licitații, evaluatorului i s-au oferit 83 mii lei. După ce nimeni nu a răspuns, Agenția a început să majoreze tarifele. „Am intervievat potențiali evaluatori care au spus că acest gen de muncă ar costa 400, 500, 600 de mii de lei”, a spus pentru NM Cojuhari.

La a doua licitație prețul a fost ridicat la 166 mii lei, apoi la 216 mii, iar în licitațiile ulterioare prețul a ajuns la 333 mii lei (400 mii lei, inclusiv cu TVA). O astfel de licitație a eșuat deja din cauza lipsei de cereri. Următoarea evaluare cu aceeași valoare a fost anunțată pe 11 septembrie.

Potrivit directorului agenției, Cojuhari, Agenția nu intenționează să crească în continuare costul evaluării; nu există bani în bugetul instituției pentru aceasta.

***

În 2018, majoritatea parlamentară, controlată de liderul de atunci al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a adoptat Legea nr. 151, care permitea vânzarea teritoriului fostului Stadion Republican, situat în centrul orașului, care ocupă peste 5 hectare de teren, către Ambasada SUA.

În decembrie 2020, deputații Partidului Socialiștilor și fracțiunea parlamentară „Pentru Moldova” au abrogat această lege prin vot comun. În iulie 2021, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat această decizie neconstituțională din cauza încălcării procedurii.

În aprilie 2022, prim-ministrul de atunci Natalia Gavrilița și ambasadorul SUA Kent Logsdon au semnat un memorandum de înțelegere care implică vânzarea terenului Stadionului Republican pentru construirea unei noi clădiri a Ambasadei SUA. Potrivit acestui memorandum, Statele Unite, în semn de respect pentru semnificația istorică a Stadionului Republican, s-au angajat să repare și să restaureze porțile stadionului, intrarea și zona înconjurătoare, cu acces liber pentru oameni. În plus, Statele Unite s-au angajat să dezvolte un parc public pe o parte a teritoriului. Proiectul parcului ar urma să fie dezvoltat împreună cu guvernul și specialiștii locali.

Consilierii municipali din Partidul Socialiștilor au încercat să organizeze un referendum consultativ la Chișinău cu privire la soarta Stadionului Republican, dar nu au reușit să strângă suficiente semnături.

Anterior, Ambasada SUA a informat că urmează să investească 250 de milioane de dolari în construcția unei noi clădiri pe teritoriul Stadionului Republican, să creeze „sute de locuri de muncă” și „revitalizarea economiei Chișinăului”. În ianuarie 2023, ambasadorul SUA Kent Logsdon a declarat într-un interviu acordat TV8 că construcția ambasadei ar putea începe încă de la începutul anului 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: