La 48 de zile de la atacul de la Aeroport, raportul MAI nu a fost făcut public. PAS a respins propunerea BCS de a-l audia pe Efros în Parlament
Full Article 3 minutes read

La 48 de zile de la atacul de la Aeroport, raportul MAI nu a fost făcut public. PAS a respins propunerea BCS de a-l audia pe Efros în Parlament

Majoritatea parlamentară – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – nu a acceptat inițiativa fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) privind audierea ministrului de Interne Adrian Efros, referitor la circumstanțele în care a avut loc atacul de la Aeroportul Chișinău. Opoziția parlamentară propuse ca oficialul să fie audiat în cadrul ședinței extraordinare de astăzi.

În debutul ședinței, deputatul socialist Grigore Novac remarcat că raportul privind atacul de la Aeroport nu a fost prezentat, chiar dacă termenul limită era până pe 31 iulie.

La data de 30 iunie curent, Moldova a fost zdruncinată de o tragedie care a afectat pe fiecare din noi. Avem acea tragedie de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Ulterior, am văzut câteva ieșiri, a dl premier Recean, a dl Rosian Vasiloi, care ne-au promis tuturor, au promis societății, că în decurs de o lună vor veni cu un raport amplu despre ce s-a întâmplat pe Aeroportul Internațional Chișinău, care este un obiectiv strategic pentru Republica Moldova. Iată că sunt în 17 august, avem practic 2 săptămâni și jumătate peste termenul pe care ne-a fost promis că autoritățile statului vor veni cu o informație detaliată ce a generat acea breșă de securitate, însă vedem o tăcere totală în aceste sens”, a spus deputatul.

Astfel, Grigore Novac a solicitat includerea pe ordinea de zi a ședinței extraordinare audierea ministrului de Interne Adrian Efros, cu privire la raportul anchetei atacului de la Aeroport.

Țin să menționez că în spațiul public se vehiculează mai multe informații despre ce a fost acolo, însă ar fi de dorit și ar fi oportun și corect față de toți ca această informație să vină de la ministerul de Interne. Posibil de la alte instituții, care posedă mai multe informații, să vină să explice plenului Parlamentului, societății întregi, ce a fost acolo. În acest caz, SIS. Dar solicitare este către MAI, către dl ministru Efros, iar dacă vrea poate să vină împreună cu dl. Rosian Vasiloi”, a spus el.

Ulterior, inițiativa a fost supusă votului însă aceasta nu a întrunit numărul necesar de 51 de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi. 19 deputați BCS au votat – pentru, iar 35 deputați PAS – împotrivă. Totodată, 19 parlamentari PAS s-au abținut de la vot.

***

Amintim că tragedia de la Aeorport a avut loc pe 30 iunei. Rustam Așurov, cetățean al Tadjikistanului, a dezarmat un polițist de frontieră și a tras mai multe focuri, ucigând-ul pe acesta, dar și un agent de securitate. La rândul său, atacatorul a fost rănit, după care a murit la spital. Procuratura Generală din Dușanbe a precizat că Rustam Asharov era căutat pentru implicare în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci din Dușanbe.

Ministrul de Interne Adrian Efros a declarase, într-o conferință de presă, că raportul privind atacul de la Aeroport va fi prezentat până pe 31 iulie. Cu toate acestea, până acum acesta nu a fost prezentat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: