La ce preț a achiziționat Energocom energia electrică, începând cu 1 ianuarie? Datele companiei
Full Article 3 minutes read

La ce preț a achiziționat Energocom energia electrică, începând cu 1 ianuarie? Datele companiei

În perioada 1-20 ianuarie, compania Energocom a achiziționat 280 mii MWh de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, atât de pe piața internă cât și din importuri, la un preț mediu de 126,75 euro/MWh. Informația a fost comunicată pe 20 ianuarie. 

Compania Energocom a anunțat că, în perioada 1-20 ianuarie, a achiziționat în total 280 mii MWh la prețul mediu ponderat de circa 126,75 euro/MWh.

„Cantitatea totală și costul includ energia electrică cumpărată de pe piața internă. (…) De asemenea includ și importurile, în baza contractelor bilaterale și achizițiile de pe bursa română OPCOM”, au comunicat reprezentanții Energocom.

Potrivit companiei, circa 60% din energia consumată în această perioadă a fost importată, aproximativ 30% a fost produsă de centralele de termoficare urbane de la Chișinău și Bălți, iar puțin peste 10% a fost generată de parcurile eoliene și fotovoltaice, plus centralele pe biogaz.

La ce preț a achiziționat Energocom energia electrică, începând cu 1 ianuarie? Datele companiei

Energocom

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană. Gazprom a oprit livrările începând cu 1 ianuarie 2025, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Până pe 31 decembrie 2024, Centrala de la Cuciurgan livra peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului. În prezent, acoperirea volumului necesar include importuri și producția internă.

Pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că în cazul în care Gazprom va relua livrările de gaze către regiunea transnistreană, malul drept al Nistrului ar putea cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES) doar în cazul unor garanții. „Garanții ferme că nu vor fi întreruperi de aceste gaze naturale, ceea ce nu văd posibil”, a menționat premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, Chișinăul nu vede cine ar putea oferi astfel de garanții. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: