La Chișinău a fost activată Celula de criză, în contextul codului portocaliu de viscol și ghețuș: „Serviciile municipale – pregătite să intervină”
Full Article 4 minutes read

La Chișinău a fost activată Celula de criză, în contextul codului portocaliu de viscol și ghețuș: „Serviciile municipale – pregătite să intervină”

În contextul Codului Portocaliu, în municipiul Chișinău a fost activată Celula de criză. Decizia a fost luată de Comisia Situații Excepționale a municipiului. Membrii comisiei au constatat „situație excepțională la nivel local” în legătură cu avertizarea meteorologilor de Cod portocaliu de ger, viscol și ninsori. Autoritățile capitalei au raport că serviciile municipale sunt pregătite să intervină, totodată la necesitate vor fi puse în funcțiune utilaje speciale din dotarea întreprinderilor municipale, precum și a celor contractate, închiriate sau puse la dispoziția Chișinăului de agenții economici din teritoriu. 

Primăria Chișinău a anunțat că, în contextul avertizării meteorologice, a fost activată Celula de criză la nivelul municipiului – „în vederea coordonării acțiunilor privind intervențiile de deszăpezire și gestionarea situațiilor de urgență”. Decizia a fost luată la ședința din 6 ianuarie a Comisei Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău.

Se constată situație excepțională la nivel local, în legătură cu stabilirea de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat a Codului portocaliu de ger, viscol și ninsori pe tot teritoriul țării. În acest context, serviciile municipale din sfera gospodăriei drumurilor, locativ-comunală, precum și cele de asistență medicală și socială, monitorizează situația și sunt pregătite pentru a interveni la necesitate. Tehnica și utilajele specializate ale regiilor de profil sunt pregătite pentru activitățile de deszăpezire și dispun de stocuri suficiente cu material antiderapant”, au raportat responsabilii de la Primăria Chișinău.

Potrivit autorităților, comandamentul local – instituit pe durata activității Celulei de criză –  va funcționa cu program de permanență în perioada de viscol și ninsori abundente pe toată perioada iernii.

La necesitate vor fi puse în funcțiune utilaje speciale din dotarea întreprinderilor municipale, precum și a celor contractate, închiriate sau puse la dispoziția APL Chișinău de agenții economici din teritoriu. De asemenea, operatorii economici vor curăța zăpada de pe căile de acces din zona și teritoriile unde își desfășoară activitatea”, au adăugat autoritățile locale.

Sursa a mai declarat că la ședința CSE Chișinău, primarul Ion Ceban a solicitat responsabililor municipali „mobilizare în vederea acțiunilor care urmează a fi întreprinse prompt, în caz de schimbare bruscă a vremii”.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, începând 7 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, comparativ cu vremea din ultima perioadă. Pe drumurile publice se vor forma troiene și ghețuș, iar pe vegetație și pe firele electrice se va depune lapoviță.

Pe 5 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a convocat ședința autorităților de resort și a subdiviziunilor MAI în contextul avertizării de cod portocaliu. Efros a solicitat crearea Centrului de Dirijare în Situații Excepționale, la necesitate, pentru gestionarea situației în țară. A doua zi, MAI a anunțat că Centrul de Dirijare în Situații Excepționale își va începe activitatea începând cu ziua de 7 ianuarie și că în cadrul instituției vor activa responsabili inclusiv din ministere „gata să gestioneze situația din țară”.

Tot pe 5 ianuarie, Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară către direcțiile raionale/municipale de învățământ și instituțiile subordonate în contextul codului portocaliu. Instituția a recomandat adoptarea unor măsuri preventive pentru asigurarea siguranței și protecției elevilor și personalului din instituțiile de învățământ.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: