La datorie și de sărbători: vor ieși la muncă cu 30% mai mulți polițiști. Carabinierii vor fi inclusiv în biserici
Full Article 3 minutes read

La datorie și de sărbători: vor ieși la muncă cu 30% mai mulți polițiști. Carabinierii vor fi inclusiv în biserici

Polițiști, carabinieri, pompieri, salvatori, polițiști de frontieră, operatori ai serviciului 112 vor munci în perioada sărbătorilor pascale. Vor fi antrenați cu 30% mai mulți polițiști decât în zilele obișnuite. Carabinierii vor fi prezenți în biserici, piețe, târguri pascale, inclusiv cimitire pentru a interveni în cazul unor situații de urgență. Între timp, salvatorii și pompierii au vorbit despre regulile de securitate în timpul utilizării lumânărilor și a focului deschis în biserici și locuințe.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a raportat că în perioada sărbătorilor pascale angajații instituției vor asigura liniștea pe întreg teritoriul țării în regim 24/24. Vor fi antrenați zilnic cu 30% mai mulți polițiști decât în zilele obișnuite. Totodată vor activa 1 000 de carabinieri, 450 de pompieri și salvatori, 1 000 de polițiști de frontieră, 50 de operatori în centrele de preluare a apelurilor de urgență 112.

Carabinierii vor fi prezenți în spațiile cu un flux sporit de persoane, cum ar fi lăcașuri de cult, piețe, târguri pascale, cimitire, pentru a preveni și interveni în cazul oricăror incidente sau situații de urgență. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în această perioadă, monitorizează cu atenție evoluția situației și sunt pregătiți să intervină rapid în cazul producerii unor incidente sau situații de urgență, cum ar fi incendiile, accidente de orice tip”, au precizat reprezentanții MAI.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență (IGSU) au menționat că în noaptea învierii peste 450 de pompieri și salvatori, cu 160 de unități de tehnică, vor fi la datorie.

Totodată, Inspectoratul a amintit despre regulile de securitate în timpul utilizării lumânărilor și a focului deschis în biserici și locuințe.

Cetățenii sunt rugați să utilizeze cu prudență maximă lumânările și candelele, care trebuie să fie amplasate în locuri special amenajate. Maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze minorii și să nu le permită jocul cu chibrituri și focul deschis. Specialiștii IGSU atenționează persoanele responsabile și slujitorii lăcașelor de cult despre riscul izbucnirii incendiilor în urma nerespectării regulilor de securitate antiincendiară. Astfel, în vederea prevenirii situațiilor de risc în clădirile bisericilor și mănăstire se interzice suprasolicitarea circuitelor electrice prin conectarea mai multor consumatori decât cei prevăzuți pentru instalația respectivă. Sobele și coșurile de fum la biserici și mănăstire trebuie să fie verificate și exploatate conform regulilor stabilite. Potrivit pompierilor, bisericile trebuie să fie dotate cu mijloace de primă intervenție, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite. Mai mult, se recomandă evitarea aglomerării de persoane în incinta edificiilor, iar în cazul unei situații excepționale căile de evacuare trebuie să fie deschise cu scopul evacuării prompte a persoanelor. Enoriașii sunt îndemnați să nu parcheze mijloacele personale de transport în mod neregulamentar în preajma lăcașelor de cult. În cazul unei situații de risc, căile de acces pentru intervenția promptă a serviciilor de urgență trebuie să fie libere”, au declarat reprezentanții Inspectoratului.

Pe 5 mai, creștinii ortodocși marchează Paștele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: