La Ungheni a fost depistat un focar de gripă aviară
Full Article 2 minutes read

La Ungheni a fost depistat un focar de gripă aviară

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că pe 13 mai curent, s-a confirmat prezența virusului gripei aviare la păsările domestice din mai multe gospodării din satul Rezina, raionul Ungheni. ANSA declară că de urgență s-a întrunit Comisia antiepizootică excepțională a raionului Ungheni, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

Agenția spune că a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

ANSA mai declară că pe teritoriul țării se desfășoară o anchetă epidemiologică, realizată de o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În acest an, în Republica Moldova a mai fost înregistrat un focar de gripă aviară la păsări domestice. Cazul a avut loc în localitatea Hirișeni, r. Telenești. ANSA spune că acesta a fost „eradicat cu succes”.

În scopul protejării sectorului avicol din Republica Moldova, ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. La fel, solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: