Un bărbat din Hâncești a fost condamnat la opt ani de închisoare, după ce a exploatat prin muncă zece bărbați, originari din Republica Moldova, în Smolensc și Moscova din Federația Rusă. Sentința de condamnare a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Potrivit sursei citate, cei 10 bărbați sunt originari din Hâncești și Drochia. Oferta de muncă în Rusia le-a fost propusă de inculpat direct sau prin cunoștințe. Așa cum nu toți aveau bani pentru călătoria spre Rusia, inculpatul, care acum are vârsta de 46 de ani, le-a achitat călătoria din proprii bani, cu un microbuz separat pentru ei toți.
Ajunși în orașul rusesc Smolensc, inculpatul a deposedat moldovenii de pașapoarte, argumentând că ar avea nevoie de ele pentru a le face permisele de ședere și contractele de muncă. Odată obținute, însă, a refuzat să mai întoarcă pașapoartele victimelor sale. La 1,5 zile de muncă în Smolensc, bărbatul ar fi renunțat ca echipa să muncească acolo, precum că nu ar fi primit remunerarea de la angajator. Prin urmare, inculpatul a organizat transportarea victimelor în Moscova, cu cazare în regiunea Țarițâno.
La Moscova, victimele munceau în condiții de sclavie – de la ora 08:00 până la 20:00, în timp ce cazarea le era asigurată în vagoane, a câte 5-6 persoane per vagon. Potrivit PCCOCS, deși inculpatul le asigura mâncare gratuită, aceasta era de calitate redusă și fără diversitatea minimă obligatorie. Atunci când victimele-și cereau salariile promise – unora de la 500 dolari americani în sus, care prestau lucrări de construcție într-un parc, iar altora de 1000-1200 americani – inculpatul le promitea remunerarea cât de curând.
Totuși, așa cum nici la al doilea șantier nu-și primeau banii, muncitorii au început să ceară mai insistent pașapoartele. În context, în unul din cazuri, după două săptămâni de lucru, muncitorului care i-a promis salariul de peste 1000 dolari i-a comunicat că va fi remunerat cu 500 dolari. Prin urmare, acesta și-a cerut pașaportul, ca să revină în Moldova. Inculpatul însă i-a refuzat și l-a agresat fizic repetat, muncitorul fiind spitalizat. Prin urmare, inculpatul i-a întors abia atunci pașaportul, dar fără ca să-i compenseze timpul lucrat. Conform sursei citate, inculpatul și-ar fi remunerat unele plăți, parțial, abia după reclamarea cazului de către victimă la Poliție.
Între timp, până la pronunțarea sentinței judecătorești, un bărbat a decedat, iar muncitorul agresat în Rusia a fost diagnosticat cu epilepsie. Prin urmare, odată cu condamnarea inculpatului la 8 ani închisoare și interzicerea activității în domeniul angajărilor timp de 4 ani, instanța de judecată a dispus și achitarea de către acesta a sumei de 50.000 lei față de muncitorul pe care-l agresase, ca prejudiciu moral.
La solicitarea procurorului PCCOCS, sechestrul aplicat pe automobil a fost păstrat, în vederea asigurării achitării prejudiciului stabilit.
Dosarul penal a fost pornit în 2015, după agravarea stării medicale a unuia din acei muncitori, traficați în diferite perioade, în primăvara și vara lui 2013. Urmărirea penală a continuat în vederea identificării celor 10 victime, inclusiv după transmiterea lui în 2016 în gestiunea PCCOCS. Ulterior, au urmat procedurile necesare identificării învinuitului care era în afara Moldovei și trimiterea lui în judecată, în 2017.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!