„Laundromat”: Încă doi bancheri au fost condamnați la închisoare în Rusia

Judecătorii de la Moscova au pronunțat sentințele în alte două dosare privind spălarea unor sume mari de bani din Rusia prin Moldova, scrie Коммерсантъ. Astfel, fostul proprietar al băncii „European Express” Oleg Kuzimin a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar bancherul Alexandr Grigoriev – la 12 ani. Ambii și-au recunoscut vinovăția.

Tribunalul de la Moscova a stabilit că Oleg Kuzimin, cunoscut în mediul financiar drept Oleg Vokzal, a făcut parte dintr-o grupare criminală organizată. Aceta a fost găsit vinovat de transferul unor sume de bani peste hotare, cu utilizarea unor documente false. Potrivit anchetatorilor, din iunie 2013 până în mai 2014, Oleg Kuzimin a acționat din „interese meschine” în cadrul unei grupări criminale și a transferat sume în valută străină de pe conturile băncii sale pe conturile președintelui băncii moldovenești Моldindconbank. În același timp, acesta a prezentat autorităților rusești documente false privind motivele și scopurile acestor transferuri.

Suma totală a transferurilor constituie $1 mlrd. Judecătorii au menționat că inculpatul a colaborat cu ancheta, iar pedeapsa i-a fost redusă cu un an.

Avocatul său, Vladimir Jerebenkov, a declarat că sentința este „nejustificat de dură” și că o va ataca în termenii prevăzuți de lege. Acesta a ținut să sublinieze că „numai datorită mărturiilor clientului său procurorii au reușit să înțeleagă toate nuanțele schemei moldovenești”. Mai mult, apărătorul susține că acuzarea nu a apreciat după merit „ajutorul enorm pe care l-a acordat clientul său”.

Precizăm că Oleg Kuzimin a depus mărturie împotriva a circa 20 de participanți ai schemei „Laudromat”, în cadrul căreia, din Rusia, au fost scoase circa $20 mlrd.

Recent, judecătorii au pronunțat sentința în privința conducătorului și proprietarului mai multor bănci rusești Alexandr Grigoriev. Acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

Pe 11 martie, și Elena Platon, sora omului de afaceri Veaceslav Platon, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în Rusia. Aceasta a fost găsită vinovată de complicitate în spălarea a 126 miliarde de ruble rusești ($1 mlrd) în cadrul schemei Laundromat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: