„Le-au turnat ceai și i-au trimis acasă”. Dodon susține că „s-a procedat civilizat” în cazul expulzării profesorilor turci
Full Article 3 minutes read

„Le-au turnat ceai și i-au trimis acasă”. Dodon susține că „s-a procedat civilizat” în cazul expulzării profesorilor turci

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o reacție la subiectul răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Acesta a afirmat că ceea ce s-a întâmplat este ilegal și că „pe timpul lui Plahotniuc s-a procedat civilizat atunci când au fost deportați profesorii turci”.

„În Moldova, judecătorul ucrainean se ascundea de justiția din Ucraina. Autoritățile noastre nu aveau un motiv oficial de a-l extrăda. El a solicitat azil politic. Când eram președinte, eu i-am refuzat. Ulterior, au început chestiuni juridice. În prezent, o decizie finală a instanței de judecată pe marginea acestui caz nu este. Ce s-a întâmplat? Ziua în amiaza mare, un cetățean străin se plimbă prin oraș cu copilul său. Pe el îl pun cu fața la pământ și îl răpesc. Este legal? Sigur că nu”, a spus Dodon într-un live pe rețelele de socializare.

„Pe timpul lui Plahotniuc s-a procedat civilizat atunci când au fost deportați profesorii turci. I-au urcat la o cursă charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate anumite proceduri. Pe urmă a fost o comisie parlamentară și s-a decis că a fost ilegal. Însă, au fost respectate anumite proceduri. Aici ce s-a întâmplat? Ziua în amiaza mare, i-au pus un sac în cap, l-au pus în portbagaj și cu o mașina cu numere diplomatice a fost dus peste hotare”, a mai spus Dodon.

Reamintim că în dimineața de 6 septembrie 2018, colaboratorii SIS au reținut și au dus într-o direcție necunoscută șapte angajați ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont”. Ulterior, fără nicio anchetă și judecată, ei au fost expulzați din Moldova în Turcia.

În Turcia, colaboratorii liceelor au fost învinuiți de legături cu Fethullah Gülen, pe care autoritățile turce îl consideră organizatorul loviturii de stat din această țară, din vara anului 2016. Toți au fost condamnați la privațiune de libertate de la șase până la 12 ani.

În luna iunie 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat Moldova vinovată de încălcarea drepturilor omului în cazul expulzării profesorilor și a obligat țara noastră să le plătească prejudicii a câte 25 mii de euro. Abia peste un an după expulzare, Procuratura Chișinău a inițiat o anchetă în acest caz. În luna februarie 2020, s-a constatat că în dosar a rămas un singur acuzat – fostul director SIS Vasile Botnari.

În luna septembrie 2020, a devenit cunoscut faptul că instanța l-a sancționat pe Botnari cu o amendă în mărime de 88 mii de lei și i-a interzis să ocupe funcții publice timp de cinci ani. La fel, Botnari a plătit 125 mii de euro. Conform deciziei CEDO, acești bani au fost pentru plata compensațiilor pentru familiile profesorilor turci. Alte 343 mii de lei au fost pentru un avion charter cu care profesorii au fost trimiși în Turcia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: