Legea bugetului de stat pe anul 2021 a fost modificată. Amendamentele privind fondurile alocate primăriilor au fost respinse
Full Article 2 minutes read

Legea bugetului de stat pe anul 2021 a fost modificată. Amendamentele privind fondurile alocate primăriilor au fost respinse

Rectificarea bugetului de stat a fost adoptată în lectură finală în cadrul ședinței din 14 octombrie. Amendamentele propuse de deputații din opoziție nu au fost susținute de majoritatea parlamentară.

Potrivit proiectului de lege, veniturile bugetului de stat au fost majorate cu circa 3,7 miliarde de lei (8,9%), cheltuielile – cu 1,2 miliarde de lei (2,2%), respectiv, deficitul bugetar s-a micșorat cu 2,5 miliarde de lei (16,8%).

Parametrii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2021 sunt următorii: venituri – în sumă de 45,1 miliarde de lei, cheltuieli – în sumă de 57,2 de miliarde lei, deficitul bugetar – 12,1 miliarde de lei.

Majorările veniturilor se datorează, în principal, creșterii încasării taxelor, în special – a Taxei pe Valoare Adăugată, precum și creșterii exporturilor.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul în sectorul drumurilor, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, reabilitarea drumurilor locale, suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului, ocrotirea sănătății, cheltuieli de personal.

Ca urmare a modificărilor operate, Bugetul public național se modifică după cum urmează: venituri – în sumă de 72,8 miliarde de lei (+8,8%), cheltuieli – în sumă de 85,5 miliarde de lei (+4,4%), soldul (deficitul bugetar) – în sumă de 12,7 miliarde de lei.

Deputatul PAS Radu Marian a precizat că amendamentele propuse de deputații din opoziție nu au fost acceptate: „Au existat câteva amendamente de la deputați pentru schimbarea destinației anumitor fonduri alocate primăriilor de la începutul anului. Aceste amendamente au fost respinse pentru că există risc mare pentru ca acești bani să nu fie absorbiți în aceste două luni rămase din acest an. Se va reveni la acest subiect la legea bugetului pentru 2022”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: