„Legea miliardului” a fost abrogată de deputații PSRM și ai Platformei „Pentru Moldova”
Full Article 3 minutes read

„Legea miliardului” a fost abrogată de deputații PSRM și ai Platformei „Pentru Moldova”

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare de pe 16 decembrie, proiectul de lege  pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.

Pentru anularea ”legii miliardului” au votat 56 de deputați.

”Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.

Protiviti proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială”  și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Deputații PAS, ai Platformei DA, PDM și grupului parlamentar Pro Moldova au părăsit sala de ședințe a parlamentului.

***

Anterior, Comisia parlamentară pentru economie a aprobat proiectul de lege al socialiștilor prin care se anulează «legea miliardului». Acum patru ani, prin această lege, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, prin care s-au acoperit circa 14 miliarde de lei ce s-au furat din respectivele instituții bancare. Deputații din opoziție au fost împotriva anulării acestei legi. În baza acesteia, Băncii Naționale i se transferă anual aproape un miliard de lei din bugetul de stat. De notat că suma totală care urmează să fie returnată BNM, cu tot cu dobânzi, este de 25 de miliarde de lei.

Menționăm că deputatul socialist Vlad Bătrîncea a declarat pe 16 decembrie că, prin anularea așa-numitei „legi a miliardului”, prin care acum patru ani, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, se va reuși economisirea a 600 mln de lei. Acesta a propus ca banii să fie transferați în fondul de subvenționare a agricultorilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: