Legile contestate de Platforma DA și PDM rămân în vigoare. Curtea Constituțională a respins cererile de suspendare
Full Article 3 minutes read

Legile contestate de Platforma DA și PDM rămân în vigoare. Curtea Constituțională a respins cererile de suspendare

Curtea Constituțională (CC) a respins cererile de suspendare a acțiunii legii contestate de către deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău, dar și a celor contestate de mai mulți deputați ai Partidului Democrat (PDM). Deciziile au fost publicate pe 30 decembrie.

Legea contestată de către deputatul Platformei DA Dinu Plîngău se referă la politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021. Parlamentarul a menționat că prin modul în care au fost adoptate prevederile contestate „s-au prejudiciat principiile democrației, pluralismului politic, autonomiei locale și al statului de drept”.

În particular, autorul sesizării afirmă că nu au avut loc consultări și nu s-a ținut cont de faptul că majoritatea administrațiilor locale și-au adoptat bugetele și și-au planificat activitățile pe termen de patru ani. Autorul sesizării mai subliniază că prevederile contestate vor diminua capacitatea autorităților publice locale de a administra treburile publice în baza planurilor și strategiilor făcute atât la investire, cât și la momentul adoptării bugetelor locale.

După ce a analizat cererea, CC a ajuns la concluzia că autorul sesizării nu a demonstrat, prin argumentele invocate, că dacă prevederile contestate nu ar fi suspendate, s-ar produce „prejudicii şi consecințe negative iminente şi ireparabile” prin aplicarea Legii contestate, condiție stabilită în jurisprudența Curții.

CC a respins și cererea depusă de deputații PDM Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea, privind suspendarea a două legi cu privire la activitatea farmaceutică, adoptate pe 16 decembrie de către deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face partea fracțiunea Partidului „ȘOR”și 7 deputați neafiliați.

Potrivit CC, legea va intra în vigoare peste 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (i.e. 22 martie 2021), și, prin urmare, nu îndeplinește condiția referitoare la existența unui risc „iminent”. De asemenea, judecătorii au ajuns la concluzia că autorii sesizării nu au argumentat cererea de suspendare a Legilor contestate. În particular, ei nu au demonstrat că nesuspendarea acțiunii Legilor contestate ar fi de natură să provoace „eventuale prejudicii şi consecințe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate”.

Anterior, președintele PDM Pavel Filip a menționat că, atât Guvernul, cât și CNA, au dat avize negative la aceste proiecte. „Toate pun în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării și încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, drept consfințit de Constituție”, a menționat Filip.

Deciziile sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: