Liceul „Evrica” din Râbnița nu-și poate achita facturile. Subiectul, discutat de Serebrian și Ignatiev la Tiraspol
Full Article 3 minutes read

Liceul „Evrica” din Râbnița nu-și poate achita facturile. Subiectul, discutat de Serebrian și Ignatiev la Tiraspol

Pe parcursul ultimelor două luni, Liceul Teoretic „Evrica” din orașul Râbnița nu-și poate achita facturile pentru utilități. Subiectul a fost abordat astăzi, 28 octombrie, în cadrul întrevederii de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul discuțiilor, Tiraspolul a asigurat că vor fi efectuate inspecțiile de vigoare pentru a depăși această problemă.

Totuși, subiectele centrale ale întrevederii au constituit criza energetică și problema importului de medicamente, și produse alimentare.

Totodată, negociatorul principal de la Tiraspol a reabordat aspectele din sfera bancară și anume implementarea mecanismului de efectuare a plăților pentru tranzacții comerciale desfășurate de companiile din regiunea transnistreană.

„Am primit o propunere din partea Republicii Moldova de a discuta despre problemele din sectorul energetic. Luând în considerație o serie de probleme în relațiile bilaterale, regiunea transnitreană a venit cu inițiativa de a aborda și alte probleme economice – importul de medicamente și produse alimentare, aspectele din sfera bancară și financiară”, a declarat Ignatiev. 

Cei doi oficiali au convenit ca în perioada apropiată să fie organizate noi întrevederi de lucru ale reprezentanților politici, inclusiv în comun cu coordonatorii unor grupuri de lucru sectoriale.

Liceul „Evrica” din Râbnița nu-și poate achita facturile. Subiectul, discutat de Serebrian și Ignatiev la Tiraspol

Amintim că întrevederea s-a desfășurat la inițiativa Chișinăului, la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol.

Anterior, într-un interviu pentru NM, Oleg Serebrian a declarat că există stagnare în procesul de negociere privind reglementarea transnistreană.

Pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.

Înainte de criza energetică, Republica Moldova achiziționa 70% din energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan și 30% – din Ucraina. Momentan, țara vecină a suspendat exportul de energie electrică, din cauza bombardamentelor Rusiei asupra obiectivelor infrastructurii energetice, care a provocat un deficit de energie electrică pentru propriul stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: