(VIDEO) Vicepremierul Oleg Serebrian s-a așezat la masa de negocieri cu oficialul rerecunoscut de la Tiraspol Vitalii Ignatiev
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Vicepremierul Oleg Serebrian s-a așezat la masa de negocieri cu oficialul rerecunoscut de la Tiraspol Vitalii Ignatiev

În dimineața de 28 octombrie, la Tiraspol, a început întrevederea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în formatul „1+1”. La întrunire participă vicepremierul Moldovei Oleg Serebrian. 

Întrevederea se desfășoară la inițiativa Chișinăului, la sediul misiunii OSCE de la Tiraspol.

Așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a precizat că discuțiile se vor axa pe problemele de actualitate, care s-au acumulat în cadrul procesului de negocieri. De cealaltă parte, Chișinăul a anunțat anterior că a solicitat convocarea unei întruniri în contextul crizei energetice.

Anterior, într-un interviu pentru NM, Oleg Serebrian a declarat că există stagnare în procesul de negociere privind reglementarea transnistreană.

Amintim că, pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.

Înainte de criza energetică, Republica Moldova achiziționa 70% din energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan și 30% – din Ucraina. Momentan, țara vecină a suspendat exportul de energie electrică, din cauza bombardamentelor Rusiei asupra obiectivelor infrastructurii energetice, care a provocat un deficit de energie electrică pentru propriul stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: