Liderul CUB Igor Munteanu se vrea președinte: va candida la alegerile din toamnă

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din acest an. Anunțul a fost făcut pe 12 august, în timpul unei conferințe de presă. Se întâmplă după ce Munteanu a anunțat zilele trecute că membrii CUB nu vor susținea candidatura lui Octavian Țîcu la funcția de președinte al țării și părăsesc Blocul „Împreună”. 

„Am obligația de a vă anunța că duminică, 11 august, am avut ședința consiliului național politic. La această ședință, participanții au decis, majoritar – unanim, participarea în alegerile prezidențiale din octombrie 2024. La această ședință am fost desemnat în calitate de candidat oficial pentru participarea la scrutinul prezidențial din 2024. Mi-am asumat o sarcină complicată dar vitală pentru dezideratele programului liberal”, a comunicat Munteanu.

El a mai spus că în scurt timp va prezenta programul prezidențial.

Igor Munteanu este fondatorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. În 2010 a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în SUA, ulterior devenind ambasador prin cumul și în Canada, Mexic și Brazlia. Este rechemat din funcție, mai întâi, din Mexic în 2013, iar în 2015, și din cea de ambasador al SUA, Canadei și Brazilia. S-a întâmplat pe vremea premierului Chiril Gaburici.

La scrutinul parlamentar din februarie 2019, Munteanu a candidat din partea Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr. 15 – Călărași. A pierdut competiția electorală în fața candidatului democrat Nicolae Ciubuc, dar intră în Legislativ pe lista națională ACUM, în care a fost inclus pe poziția a cincea. După divizarea în fracțiuni a celor două formațiuni, Munteanu a devenit deputat al Platformei DA.

În februarie 2024, Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a aderat la blocul Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării. Cele din urmă, în decembrie 2023, formau o coaliție de dreapta în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Mai târziu, în aprilie 2024, cele patru partide au declarat că vor merge cu o singură denumire și au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”.

***

Pe 4 august, blocul „Împreună” a anunțat că ex-deputatul Octavian Țîcu este candidatul blocului la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Detalii AICI. În momentul anunțului din bloc făceau parte: Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Igor Munteanu a fost singurul lider al unuia din cele patru partide-fondatoare ale Blocului „Împreună” care nu a participat la conferința de presă pentru prezentarea lui Octavian Țîcu.

Pe 9 august, liderul CUB Igor Munteanu a anunțat că membrii Coaliției nu vor susținea candidatura lui Octavian Țîcu la funcția de președinte al țării și părăsesc Blocul „Împreună”. Munteanu a adăugat că Țîcu ar fi „un candidat conservator”. În reacție, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a menționat că declarația lui Igor Munteanu a fost făcută „la emoții, fiind supărat că nu a primit vot de încredere pentru a fi înaintat din partea Blocului la funcția de președinte al Republicii Moldova”. Detalii AICI.

Pe 10 august, Blocul „Împreună” a condamnat deciziile CUB de a ieși din cadrul blocului și de a-și retrage suportul pentru candidatul acestuia la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu. Blocul a subliniat că Țîcu a fost ales prin alegeri interne – proces acceptat și contrasemnat de CUB. Detalii AICI. Menționăm, pe 12 august, blocul va depune la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea Blocului Electoral „Împreună”, iar ulterior actele de înregistrare a candidatului Blocului pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Octavian Țîcu.

***

Persoanele care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial sunt:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier);

– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);

– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);

– Alexandru Arseni (doctor în drept);

– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Șor);

– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE, candidat independent);

– Octavian Țîcu (istoric, ex-deputat);

– Igor Munteanu (liderul CUB).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: