Liderul CUB Igor Munteanu se vrea președinte: va candida la alegerile din toamnă

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din acest an. Anunțul a fost făcut pe 12 august, în timpul unei conferințe de presă. Se întâmplă după ce Munteanu a anunțat zilele trecute că membrii CUB nu vor susținea candidatura lui Octavian Țîcu la funcția de președinte al țării și părăsesc Blocul „Împreună”. 

„Am obligația de a vă anunța că duminică, 11 august, am avut ședința consiliului național politic. La această ședință, participanții au decis, majoritar – unanim, participarea în alegerile prezidențiale din octombrie 2024. La această ședință am fost desemnat în calitate de candidat oficial pentru participarea la scrutinul prezidențial din 2024. Mi-am asumat o sarcină complicată dar vitală pentru dezideratele programului liberal”, a comunicat Munteanu.

El a mai spus că în scurt timp va prezenta programul prezidențial.

Igor Munteanu este fondatorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. În 2010 a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în SUA, ulterior devenind ambasador prin cumul și în Canada, Mexic și Brazlia. Este rechemat din funcție, mai întâi, din Mexic în 2013, iar în 2015, și din cea de ambasador al SUA, Canadei și Brazilia. S-a întâmplat pe vremea premierului Chiril Gaburici.

La scrutinul parlamentar din februarie 2019, Munteanu a candidat din partea Blocului electoral ACUM pe circumscripția nr. 15 – Călărași. A pierdut competiția electorală în fața candidatului democrat Nicolae Ciubuc, dar intră în Legislativ pe lista națională ACUM, în care a fost inclus pe poziția a cincea. După divizarea în fracțiuni a celor două formațiuni, Munteanu a devenit deputat al Platformei DA.

În februarie 2024, Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a aderat la blocul Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării. Cele din urmă, în decembrie 2023, formau o coaliție de dreapta în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Mai târziu, în aprilie 2024, cele patru partide au declarat că vor merge cu o singură denumire și au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”.

***

Pe 4 august, blocul „Împreună” a anunțat că ex-deputatul Octavian Țîcu este candidatul blocului la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Detalii AICI. În momentul anunțului din bloc făceau parte: Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare. Igor Munteanu a fost singurul lider al unuia din cele patru partide-fondatoare ale Blocului „Împreună” care nu a participat la conferința de presă pentru prezentarea lui Octavian Țîcu.

Pe 9 august, liderul CUB Igor Munteanu a anunțat că membrii Coaliției nu vor susținea candidatura lui Octavian Țîcu la funcția de președinte al țării și părăsesc Blocul „Împreună”. Munteanu a adăugat că Țîcu ar fi „un candidat conservator”. În reacție, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a menționat că declarația lui Igor Munteanu a fost făcută „la emoții, fiind supărat că nu a primit vot de încredere pentru a fi înaintat din partea Blocului la funcția de președinte al Republicii Moldova”. Detalii AICI.

Pe 10 august, Blocul „Împreună” a condamnat deciziile CUB de a ieși din cadrul blocului și de a-și retrage suportul pentru candidatul acestuia la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu. Blocul a subliniat că Țîcu a fost ales prin alegeri interne – proces acceptat și contrasemnat de CUB. Detalii AICI. Menționăm, pe 12 august, blocul va depune la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea Blocului Electoral „Împreună”, iar ulterior actele de înregistrare a candidatului Blocului pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, Octavian Țîcu.

***

Persoanele care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial sunt:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier);

– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);

– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);

– Alexandru Arseni (doctor în drept);

– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Șor);

– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE, candidat independent);

– Octavian Țîcu (istoric, ex-deputat);

– Igor Munteanu (liderul CUB).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Азертадж

Pe fondul conflictului diplomatic cu Baku, în Rusia au început să fie percheziționați și reținuți azeri influenți

În orașele din Rusia au început raiduri împotriva reprezentanților diasporei azere, scrie The Moscow Times. Acestea au loc pe fundalul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Baku, după reținerea a aproximativ 50 de persoane originare din Azerbaidjan la Ekaterinburg. La Voronej, forțele de ordine au descins cu percheziții la Jusif Khalilov — originar din Azerbaidjan și coproprietar al celei mai mari piețe din oraș, Piața Alexeevski. Acesta nu a fost reținut deocamdată.

Potrivit sursei, la Ekaterinburg a fost reținut șeful organizației „Azerbaidjan-Ural”, Șahin Șihlinski. Potrivit fiului său, Șihlinski a fost dus la audieri în calitate de martor într-un dosar în cadrul căruia, anterior, au avut loc rețineri de amploare în capitala regiunii Ural, Ekaterinburg. El a mai spus că, în timpul reținerii, forțele de ordine au îndreptat armele spre mașina lor, după care au spart geamurile autoturismului.

Reținerile în masă ale azerilor din Ekaterinburg au avut loc la sfârșitul lunii iunie. Acestea au fost legate de dosare penale deschise în urmă cu mulți ani. Printre cei reținuți s-au aflat frații Gusein și Ziyaddin Safarov, care ulterior au decedat. Procuratura Generală a Azerbaidjanului a deschis un dosar penal pentru „omor premeditat” în cazul fraților Safarov și i-a acuzat deschis pe oamenii legii ruși de cele întâmplate.

Potrivit concluziei experților medico-legali din Azerbaidjan, la Gusein Safarov, în vârstă de 60 de ani, au fost constatate fractura nasului, leziuni la nivelul cutiei toracice, echimoze în zona inghinală, rupturi ale pleurei și plămânilor, traumatisme la ficat și peritoneu. La Ziyaddin Safarov, în vârstă de 55 de ani, au fost depistate multiple hematoame și excoriații pe tot corpul, inclusiv în zona rinichilor și a organelor genitale. De asemenea, îi lipsea una dintre coaste, iar celelalte erau parțial fracturate.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a calificat acțiunile forțelor de ordine ruse drept „violență inacceptabilă”. Baku a anulat toate evenimentele culturale comune cu Moscova, inclusiv vizita viceprim-ministrului Alexei Overciuk. Pe 30 iunie, la biroul „Sputnik Azerbaidjan” din capitala azeră au avut loc percheziții. Șapte persoane au fost reținute, printre care directorul executiv al agenției Igor Kartavîh și redactorul-șef Evgheni Belousov. Autoritățile azere susțin că ambii sunt angajați ai FSB, care acționează sub acoperire. În urma perchezițiilor au fost deschise și dosare penale pentru fraudă, activitate antreprenorială ilegală și spălare de bani proveniți din infracțiuni.

La 1 iulie, Ministerul Afacerilor Interne al Azerbaidjanului a anunțat reținerea încă unui grup de cetățeni ruși. Potrivit instituției, aceștia făceau parte din două grupări infracționale organizate care se ocupau cu contrabandă de droguri din Iran și infracțiuni cibernetice. Sursa menționează că, în videoclipul publicat, pe fețele unor bărbați se observă vânătăi și echimoze.

Tot pe 1 iulie, președintele Parlamentului Armeniei a făcut un apel să se „discute serios problema” interzicerii difuzării canalelor rusești pe

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: