Liderul opoziției georgiene, arestat pentru organizarea manifestațiilor antiguvernamentale
Full Article 2 minutes read

Liderul opoziției georgiene, arestat pentru organizarea manifestațiilor antiguvernamentale

Poliția georgiană a efectuat percheziții de amploare pe 23 februarie la sediul principalului partid de opoziție, în urma cărora l-a arestat pe liderul său, Nika Melia. Săptămâna trecută, un tribunal din Tbilisi a decis plasarea preventivă în arest a lui Melia, care este acuzat că a organizat „violență în masă” în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2019, scrie euronews.

Fostul prim-ministru georgian Giorgi Gakharia, care și-a dat demisia săptămâna trecută din cauza hotărârii judecătorești ce vizează arestarea lui Melia, a declarat că arestarea liderului opoziției ar putea duce la escaladarea în continuare a crizei politice și la amenințarea bunăstării cetățenilor țării.

Susținătorii partidelor de opoziție s-au adunat luni noaptea la sediul Mișcării Naționale Unite în încercarea de a preveni arestarea lui Melia.

Poliția a folosit gaze lacrimogene în timp ce susținătorii opoziției au încercat să baricadeze ușa camerei în care se adăpostea liderul opoziției. Zeci de susținători ai opoziției au fost, de asemenea, arestați.

Un tribunal din Tbilisi a decis săptămâna trecută să îl plasese pe Melia- care este acuzat de organizarea „violenței în masă” în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2019 – în arest preventiv.

„Facem apel atât la reprezentanții partidelor politice, cât și la susținătorii lor să protesteze în mod pașnic pentru a se abține de la acțiuni violente și a nu interfera cu decizia instanței”, a spus ministerul de interne, referindu-se la ordinul de detenție.

Ministerul a adăugat într-o declarație că „poliția a folosit forța proporțională și mijloacele speciale” în operațiunea poliției.

Menționăm că Georgia s-a aflat într-o criză politică de la alegerile parlamentare din octombrie, pe care partidele de opoziție le-au denunțat ca fiind trucate.

Fostul prim-ministru georgian Giorgi Gakharia, care și-a dat demisia săptămâna trecută din cauza deciziei instanței, a declarat că arestarea liderului opoziției ar putea duce la escaladarea în continuare a crizei politice și la amenințarea bunăstării cetățenilor țării.

Știrile despre planul de reținere au stârnit indignare în rândul opoziției și avertismente ale aliaților occidentali.

„Șocat de scenele de la sediul UNM în această dimineață”, a scris ambasadorul britanic Mark Clayton pe Twitter. „Violența și haosul din Tbilisi sunt ultimul lucru de care are nevoie Georgia în acest moment. Îndemn toate părțile să acționeze cu reținere, acum și în zilele următoare”, a continuat acesta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: