Dosarul grupării specializate în trafic de droguri, care ar fi fost organizată și condusă în Federația Rusă de fostul democrat Vladimir Plahotniuc, se apropie de final. Cei opt magistrați ai Tribunalului de la Moscova l-au găsit vinovat pe Andrei Torkunov, liderul unui cartel de droguri asociat oligarhului moldovean. Instanța de la Moscova nu a pronunțat deocamdată o sentință în privința sa, scrie RBC.
Andrei Torkunov, cunoscut sub porecla Turk, este originar din Republica Moldova. Acesta a fost găsit vinovat pe trei din cele 37 de episoade infracționale în care este vizat – ocuparea celei mai înalte poziții în ierarhia criminală, tâlhărie săvârșită de un grup de persoane la scară deosebit de mare și de estorcare la scară deosebit de mare.
Pe lângă Vladimir Plahotniuc și Andrei Torkunov, din gruparea specializată în trafic de droguri au făcut parte mai mulți cetățeni moldoveni, fiecare cu funcții definite. Printre ei ar fi și Oleg Pruteanu, alias Borman.
„Oamenii acestuia s-au specializat în comercializarea hașișului. Am început să investigăm schema livrărilor și treptat, de-a lungul lanțului, am ajuns la liderii grupării infracționale, printre ei și politicieni moldoveni”, a declarat ofițerul de urmărire penală Serghei Pelih.
Organizația criminală și-ar fi început activitatea în 2012, fiind condusă de Oleg Pruteanu, dar și de alte persoane originare din Republica Moldova și Spania.
Potrivit anchetei, membrii grupării împachetau hașișul în pachete ermetice, le încărcau în loturi de 300 de kilograme pe nave mici și, avînd dispozitive de urmărire GPS, le aruncau în apele neutre ale Strîmtorii Gibraltar. Acolo acestea erau recuperate de mici bărci de pescuit. Drogurile erau depozitate în case de țară și ferme din provinciile spaniole Huelva, Sevilla și Malaga. Ele erau transportate în UE și în CSI în vehicule cu ascunzișuri.
În august 2016, un cetățean originar din Republica Moldova a fost reținut în raionul moscovit Iasenevo cu 13,6 kg de hașiș în mașina sa. Forțele de ordine au găsit drogul într-o ascunzătoare dotată cu o încuietoare electromecanică. În mașină puteau fi transportate pînă la 200 kg de droguri. Ancheta a stabilit că Pruetanu și Torkunov au fost organizatorii livrării. Curierul primea cîteva mii de euro pentru o singură livrare, în timp ce profitul organizatorilor era de ordinul zecilor de mii de euro.
După cum au constatat anchetatorii ruși și ofițerii Brigăzii Centrale de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Direcției de Combatere a Drogurilor și a Criminalității Organizate din cadrul Comisariatului General al Poliției Judiciare din Spania, gruparea a operat și în Germania, Moldova, Rusia, Olanda, Ucraina și Belarus.
Amintim că în 2019, fostul lider democrat este învinuit de introducerea în Rusia a circa 20 de kg de hașiș. De asemenea, omul de afaceri moldovean a fost acuzat de 28 de episoade de contrabandă și vînzare de droguri în proporții deosebit de mari.
Drogurile ar fi fost cumpărate în 2015, la indicația lui Plahotniuc și au fost aduse din Maroc în Spania, iar apoi în Rusia. Organele de anchetă menționează că complicii lui Plahotniuc au încărcat drogurile într-un automobil de model Range Rover Sport, înmatriculat în Republica Moldova și au transportat marfa la un garaj din orașul Moscova.
Întrucât membrii grupului infracțional au fost reținuți în flagrant delict atunci când încercau să vândă drogurile, acțiunile lui Plahotniuc au fost calificate de departamentul de investigare al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia drept o tentativă de vânzare ilegală a acestora.
Avocata lui Plahotniuc, Daria Konstantinova, consideră că clientul său este nevinovat, iar acest dosar este unul cu tentă politică.
***
Vladimir Plahotniuc este vizat în dosarul „frauda bancară“. Pe 7 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM. În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.
Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.
În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.
Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Vladimir Plahotniuc a ajuns în politica mare în anul 2016, atunci când preia conducerea Partidului Democrat din Moldova. La parlamentarele din februarie 2019 a candidat pe Circumscripția uninominală nr. 17 – Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.
În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară. Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.” Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, “în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă“.
În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!