Litvinenco a propus-o pe Viorica Puică la funcția de judecătoare a CSJ
Full Article 3 minutes read

Litvinenco a propus-o pe Viorica Puică la funcția de judecătoare a CSJ

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să înainteze în mod repetat candidatura Vioricăi Puică la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Solicitarea a fost făcută în cadrul ședinței din 7 septembrie.

Noul ministru al Justiției a participat pentru prima oară la ședința CSM. Chiar în debutul acesteia, Litvinenco a menționat că speră la o colaborare constructivă, atât din poziția de membru al CSM, dar și ca ministru, având în vedere propunerea de modificare a Constituției, prin care ministrul Justiției și alți membri din oficiu să fie excluși din componența Consiliului.

De asemenea, Litvinenco a menționat că CSM trebuie să promoveze în funcția de judecător oameni integri și s-a referit la Viorica Puică: „Am ajuns acolo unde am ajuns, deoarece criteriul de integritate nu a fost definitoriu. Și vin aici cu exemplul doamnei Viorica Puică. Parlamentul precedent pur și simplu și-a bătut joc de doamna Puică respingându-i absolut fără niciun temei promovarea la CSJ. Și eu cred că CSM, ca garant al independenței justiției, ar trebui să revină la subiect”.

***

Amintim că Viorica Puică este judecătoare din 2002. În prezent, aceasta lucrează la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica. Puică a comentat în repetate rânduri situația din sistemul judecătoresc și a pretins de câteva ori la funcția de judecător al CSJ, însă nu a fost susținută. În timpul concursului din 2007, procurorul general de atunci, membru al CSM, Corneliu Gurin i-a reproșat că, în cadrul unui interviu, a declarat că „Procuratura nu este independentă”.

Tot în 2017, Puică a candidat la funcția de membru al CSM, însă, iarăși, nu a fost susținută. În iunie 2020, a participat din nou la concursul pentru funcția de judecător al CSJ. Din șapte candidați, CSM a înaintat-o doar pe Puică pentru aprobare în Parlament.

Pe 15 iulie 2020, la ședința Comisiei juridice, PSRM și PDM au votat împotriva numirii lui Puică, fără să își justifice decizia. Pe 12 martie 2021, Parlamentul, din nou, fără nicio justificare, a respins candidatura judecătoarei. Decizia a fost criticată de activiștii din societatea civilă. 15 ONG-uri au condamnat hotărârea majorității parlamentare de atunci, menționând că ar demotiva judecătorii integri de a mai participa la concursuri. Acestea au propus CSM-ului să înainteze repetat candidatura sa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: