Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că „clanurile oligarhice” din Republica Moldova s-ar fi unit cu scopul de a semăna neîncrere în actul justiției. În cadrul forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, care a început pe 15 septembrie, Livinenco a făcut apel la cetățeni pentru a se uni în jurul ideii „Moldova fără hoți și trădători”.
„Când am pornit lupta cu clanurile oligarhice (toate, fără nicio excepție), era clar că aceasta va fi una pe viaţă şi pe moarte, şi că hoţii, bandiţii vor folosi orice mijloace pentru a-i denigra pe cei care şi-au asumat-o. Era clar că toate clanurile se vor uni la un moment dat şi că îşi vor folosi resursele aproape nelimitate pentru şantaj, intimidări şi multă-multă mizerie mediatică”, a mențioat Litvinenco.
Ministrul Justiției a precizat că se încearcă discreditarea justiției și inducerea unei stări de neîncredere în organele de drept: „Miza lor este semănarea neîncrederii în actul de justiţie, că dreptatea nu este posibilă în Moldova, că toţi sunt la fel, că toţi sunt (hoţi) ca și ei, şi că lucrurile niciodată nu se vor mai schimba. Ei, hoţii, îşi doresc un stat slab, cu instituţii slabe, care nu-şi poate apăra cetăţenii, pentru ca ei, hoţii, să poată fura în continuare cu miliardele banii oamenilor, sărăcindu-i şi aducându-i în pragul disperării. Este statul pe care şi-l doresc ei – un stat capturat, prădat nu doar de bani, dar şi de viitor”.
Sergiu Litvinenco a chemat cetățenii să se unească în jurul unei idei naționale.
„Singura noastră şansă, poate ultima, este ca cetăţenii acestei ţări să se unească în jurul unei idei nobile – o Moldovă liberă, prosperă, adică fără hoți și trădători. Doar având încrederea că putem construi un stat puternic, liber şi prosper, un stat care să lucreze pentru oameni, un stat care are o identitate şi o vocaţie europeană, avem șansa să clădim un viitor aici la noi, acasă. Iar primul pas în această direcţie este să nu cădem pradă manipulării şi minciunii, şi să ştim să alegem grâul de neghină”, a mai spus Litvinenco.
La forumul justiției a participat și șefa statului Maia Sandu, care s-a declarat „foarte îngrjorată” de faptul că anumite dosare de importanță națională sunt tergiversate de sistemul judecătoresc.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.