Litvinenco, la forumul justiției: Era clar că lupta cu clanurile oligarhice va fi pe viaţă şi pe moarte

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că „clanurile oligarhice” din Republica Moldova s-ar fi unit cu scopul de a semăna neîncrere în actul justiției. În cadrul forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, care a început pe 15 septembrie, Livinenco a făcut apel la cetățeni pentru a se uni în jurul ideii „Moldova fără hoți și trădători”.

„Când am pornit lupta cu clanurile oligarhice (toate, fără nicio excepție), era clar că aceasta va fi una pe viaţă şi pe moarte, şi că hoţii, bandiţii vor folosi orice mijloace pentru a-i denigra pe cei care şi-au asumat-o. Era clar că toate clanurile se vor uni la un moment dat şi că îşi vor folosi resursele aproape nelimitate pentru şantaj, intimidări şi multă-multă mizerie mediatică”, a mențioat Litvinenco.

Ministrul Justiției a precizat că se încearcă discreditarea justiției și inducerea unei stări de neîncredere în organele de drept: „Miza lor este semănarea neîncrederii în actul de justiţie, că dreptatea nu este posibilă în Moldova, că toţi sunt la fel, că toţi sunt (hoţi) ca și ei, şi că lucrurile niciodată nu se vor mai schimba. Ei, hoţii, îşi doresc un stat slab, cu instituţii slabe, care nu-şi poate apăra cetăţenii, pentru ca ei, hoţii, să poată fura în continuare cu miliardele banii oamenilor, sărăcindu-i şi aducându-i în pragul disperării. Este statul pe care şi-l doresc ei – un stat capturat, prădat nu doar de bani, dar şi de viitor”.

Sergiu Litvinenco a chemat cetățenii să se unească în jurul unei idei naționale.

„Singura noastră şansă, poate ultima, este ca cetăţenii acestei ţări să se unească în jurul unei idei nobile – o Moldovă liberă, prosperă, adică fără hoți și trădători. Doar având încrederea că putem construi un stat puternic, liber şi prosper, un stat care să lucreze pentru oameni, un stat care are o identitate şi o vocaţie europeană, avem șansa să clădim un viitor aici la noi, acasă. Iar primul pas în această direcţie este să nu cădem pradă manipulării şi minciunii, şi să ştim să alegem grâul de neghină”, a mai spus Litvinenco.

La forumul justiției a participat și șefa statului Maia Sandu, care s-a declarat „foarte îngrjorată” de faptul că anumite dosare de importanță națională sunt tergiversate de sistemul judecătoresc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: