Condamnările Republicii Moldova la CtEDO privind detenția inumană în penitenciare determină autoritățile să ia măsuri în acest sens. Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a solicitat ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, să prezinte, până în septembrie, curent, un plan privind construcția unui nou penitenciar în Moldova. „De ani de zile vorbim, dar executare eu nu văd”, a spus șefa Guvernului, după ce ministrul Sergiu Litvinenco a prezentat raportul de activitate la un an de la învestirea în funcție.
„Statul plătește la CtEDO sume enorme pentru condițiile inumane din penitenciare și noi avem un proiect extern pentru reconstrucția unui penitenciar. De ani de zile vorbim, dar executare eu nu văd. Vă rog, în septembrie să luam o decizie să vedem cum facem ca acești bani să fie utilizați și să meargă construcția, ca să nu mai plătim aceste sume. Vă rog să grăbim acest proces”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.
Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, pe lângă construcția unui nou penitenciar la standarde europene, este nevoie ca atât judecătorii, cât și procurorii care au avut condamnări nejustificate la detenție, să răspundă.
„Trebuie să avem și condamnări ale procurorilor și judecătorilor care au luat decizii și au nedreptățit oamenii, care au fost încă plasați în aceste condiții inumane”, a mai precizat premierul.
La rândul său, ministrul Justiție, Sergiu Litvinenco, a dat asigurări că o decizie privind construcția unui nou penitenciar în Moldova ar urma să fie luată la începutul acestei toamne.
„Avem ca prioritate în luna septembrie să avem o decizie, să vedem cum ne mișcăm mai departe, pentru a avea o finalitate și aici și pentru a avea la sfârșit de mandat construit acel penitenciar de care are nevoie Republica Moldova”.
Amintim că în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a inițiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul finanțării proiectului de construcție a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care urma să substituie Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Drept urmare a negocierilor, la data de 13 iunie 2013, Consiliul de Administrare a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat proiectul, oferind, astfel, țării noastre, un grant în valoare de un milion de euro, pentru construcția noului penitenciar.
Noul penitenciar urma să fie edificat în comuna Bubuieci, iar lucrările ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2021, conform proiectului. Autoritățile promiteau în acea vreme că viitorul penitenciar va avea o capacitate suficientă pentru a asigura respectarea standardelor internaționale în domeniul detenției şi a eradica fenomenul suprapopulării
Potrivit unui raport al Promo-LEX din 2021, în ultimii 15 ani, Republica Moldova a pierdut la CtEDO peste 40 de dosare, din cauza condițiilor de detenție inumane din Penitenciarul nr. 13. Potrivit specialiștilor din domeniu, în prezent, cele mai multe condamnări privind condițiile proaste de detenție vizează Penitenciarul nr.13 din capitală.
Nota Redacției! În varianta inițială a acestei știri a fost citat ministrul Justiției, care spunea că noul penitenciar ar urma să fie construit până la sfârșitul anului. Ulterior, reprezentanții instituției au precizat că a fost o greșeală tehnică și s-a avut în vedere, de fapt, că viitoarea închisoare ar urma să fie edificată până la sfârșitul mandatului actualului ministru.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!