Андрей Мардарь / NewsMaker

VIDEO „Băieți, liniștiți-vă!”. Dodon are statut de bănuit în dosarul „Energocom”

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că audierea sa în dosarul „Energocom” ar fi o tentativă a actualei guvernări de a distrage atenția de la alte subiecte importante, cum ar fi majorarea prețurilor. Declarațiile au fost făcute după audierile care au avut loc pe 29 decembrie la Procuratura Generală. Acesta a menționat că are statut de bănuit.

După audieri, Igor Dodon a făcut declarații pentru presă. Acesta a menționat că pentru el este „straniu” că procurorii și-au îndreptat atenția spre un dosar din 2008.

„Am discutat cu procurorul de caz. Mi-a prezentat o parte din cauzele acestui dosar. Este vorba despre situația când am fost ministru al Economiei. Apropo, în aprilie 2008 am preluat domeniul energetic și peste o săptămână am fost responsabil de acest domeniu. Am spus că sunt gata să colaborez cu ancheta. Nu avem nicio vină în acest dosar. Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit”, a explicat socialistul.

În același timp, președintele de onoare al PSRM este de părere că a fost vizat în acest dosar anume înainte de Revelion, pentru a se distrage atenția de la problemele acute cu care se confruntă actuala guvernare.

„Se putea de discutat și în ianuarie. Nimeni nu fuge nicăieri. S-a dorit anume astăzi, cu două zile înainte de Anul Nou, ca oamenii să aibă ce discuta. Încearcă să acopere nemulțumirea societății legată de creșterea prețurilor. Eu îi înțeleg pe cei de la guvernare, dar n-o să-i ajute acest lucru. Oamenii sunt nemulțumiți, sunt cele mai mari tarife la gaz din regiune și este vina celor de la guvernare. Încearcă să speculeze. Măi băieți, liniștiți-vă. 14 ani în urmă… căutați nu știu ce. Apucați-vă de lucru, cu astfel de tentative m-am mai ciocnit”, a mai spus Dodon.

Ex-președintele țării a mai spus că i s-a cerut să semneze ordonanța prin care este recunoscut în calitate de bănuit. La fel, el a depus o cerere pentru a avea acces la toate documentele din dosar.

„Este o situație de acum 14 ani, repet încă o dată. Unicul lucru pe care mi-l aduc aminte este că, în aprilie, fusese lichidat Ministerul Energeticii și competențele au fost transmise Ministerului Economiei. Am avut atunci o discuție cu ministrul ucrainean al Energeticii și le-am spus că vrem energie electrică mai ieftină. Prețul de piață era de 6 cenți, pare-mi-se. Nouă ne-au dat cu 4 cenți și cu 5, mult mai ieftin. Ei au spus: vă dăm mai ieftin, dar cedați-ne barajul de la DnestrovskEu le-am răspuns: barajul nu vi-l dăm, родина не продается (țara nu se vinde, ru)”, a mai spus Igor Dodon.

În fața Procuraturii Generale a venit și un grup de susținători de-ai politicianului, dar și un grup de contramanifestanți.

 

Pe 13 septembrie, Procuratura Generală a anunțat despre inițierea unui dosar penal în privința furtului sumei de 12 milioane de dolari prin scheme frauduloase la importul de energie electrică în Moldova. De furt sunt bănuiți reprezentanții administrației SA „Energocom”, funcționari de la Ministerul Economiei și alții. În anul 2017, procuratura a refuzat să inițieze un dosar în acest caz. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat această decizie. Potrivit presei, în schemele frauduloase au fost implicați Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Reprezentanții Partidului Socialiștilor declarau atunci că această informație este falsă și acuza presa de dezinformare.

Pe 23 decembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon a declarat că nu intenționează să se eschiveze de la audieri pe dosarul „Energocom”, deși nici nu ține minte ce s-a întâmplat în 2008, întrucât a trecut mult timp de atunci. Acesta a acuzat actuala guvernare că ar sta în spatele anunțului Procuraturii Generale privind audierea sa și a declarat că nu ar fi întâmplător faptul că informația a fost făcută publică în timp ce el se afla la Moscova: „Risc să presupun că ei sperau că nu o să mă întorc în țară și vor spune „a fugit din țară”. Au făcut acest lucru fiindcă situația este destul de proastă la actuala guvernare”, a mai spus Igor Dodon.

Audierile urmau să se desfășoare pe 27 decembrie, însă au fost amânate la solicitarea lui Igor Dodon, care a avut nevoie să plece din țară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Noi detalii despre Plahotniuc și Țuțu. Cernăuțeanu: au fost reținuți în Grecia în timp ce încercau să plece în Dubai. Ce urmează

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să plece în Dubai. Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru NewsMaker. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăușeanu, a declarat pentru NewsMaker că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute, care, potrivit surselor noastre, ar fi fostul deputat democrat Constantin Țuțu.

„Cu părere de rău, nu pot să-i înfirm sau să afirm lucrurile respective, deoarece măsurile procedurale care se desfășoară nu îmi permit acest lucru și nu este corect ca să o facem. O să fie momentul potrivit atunci când o să avem confirmările și acțiunile procesuale legate și asigurate cu Grecia. Atunci vom comunica suplimentar. La etapa actuală, mai mult decât am oferit publicului ca informație preliminară, nu putem face”, a precizat Cernăușeanu.

Potrivit acestuia, în continuare, Ministerul Justiției și Procuratura urmează să inițieze procedurile de extrădare în Republica Moldova a celor două persoane reținute în Grecia, între ele – Plahotniuc.

„Acest lucru urmează să fie asigurat în perioada imediat următoare.La moment, asigurăm schimbul de date și informații cu canalele oficiale”, a mai declarat Viorel Cernăuțeanu.

IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: