Premierul Natalia Gavrilița și ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susțin o conferință de presă pe tema măsurilor pe care urmează să le adopte Guvernul, pentru a transpune sancțiunile internaționale în Republica Moldova. Evenimentul fost anunțat la puțin timp după ce Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii, potrivit informației publicate pe 9 decembrie.
Amintim că, potrivit deciziei autorităților de la Londra, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici li se va interzice orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.
„Astăzi, de Ziua mondială anticorupție, aceste sancțiuni reprezintă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate colțurile lumii. Este, de asemenea, o dovadă a angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanțarea ilicită. Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noștri moldoveni în ceea ce privește progresul tuturor cererilor de asistență juridică reciprocă între cele două țări. Împreună, ne angajăm să luptăm împotriva corupției”, se arată în declarația misiunii diplomatice.
Decizia Londrei vine după ce, în data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.
În ședința din 31 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat un șir de deciziicare vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA. Potrivit acestora, activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova.
În cadrul unei emisiuni televizate din 8 decembrie, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că sancțiunile adoptate de Guvernul SUA trebuie transpuse în legislația Republicii Moldova și planifică aceste acțiuni „în termen foarte scurt”.