Oleg Serebrian a depus jurământul în calitate de vicepremier pentru Reintegrare

Oleg Serebrian a fost numit în funcția de vicepremier responsabil de reintegrarea țării, așa cum a scris NM în ajun. Pe 19 ianuarie, acesta a depus jurământul. El este scriitor, politolog, diplomat (fost ambasador al Moldovei în Franța și Germania) și fost deputat. Președinta țării Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița i-au urat noului ministru „bun venit” în echipă.

La începutul lunii ianuarie, Oleg Serebrian a anunțat că este noul director al Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe. Anterior, el a fost ambasador al R. Moldova în Germania.

Oleg Serebrian a lucrat în cadrul Ministerului de Externe, fiind în perioada 1998-1999 şef al Direcţiei Analiză Politică şi purtător de cuvânt al ministrului. Din 1999 până în 2005 a fost prorector al Universităţii Libere din Moldova (ULIM). Între 2005 şi 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în 2005 – 2006 fiind membru al Biroului Permanent al Parlamentului.

Din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova în Franţa şi delegat permanent al Republicii Moldova la UNESCO. La 7 decembrie 2010 Oleg Serebrian a fost ales, pentru un mandat de doi ani, Preşedinte al Congresului Uniunii Latine . La 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidenţial Ambasador al Republicii Moldova în Germania, funcţia pe care a deţinut-o până în data de 3 decembrie 2021.

La 3 ianuarie 2022 a fost numit directorul Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Între anii 2001 şi 2008, Serebrian a fost preşedintele Partidului Social-Liberal. La 10 februarie 2008, în urma fuziunii PSL cu Partidul Democrat din Moldova, a fost ales prim-vicepreşedinte al PDM, funcţie din care a demisionat în iunie 2010.

Din iulie 2010 până în iulie 2015 a fost ambasador al R. Moldova în Franţa şi delegat permanent al R. Moldova la UNESCO. Serebrian a exercitat și funcția de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Amintim că Republica Moldova nu are vicepremier responsabil pentru reintegrare de aproape 3 luni. Se întâmplă după ce fostul vicepremier, Vladislav Kulminski, a demisionat la începutul lunii noiembrie. El a spus că despre decizia sa a discutat cu trei sau chiar patru săptămâni înainte – atât cu președinta țării, cât și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, dar și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Hotărârea a fost luată după ce soția sa a dat naștere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Plîngău răspunde criticilor lui Năstase și dezvăluie informații din interiorul Platformei DA: „Lăcomia și setea de putere te-au schimbat”

Fostul președinte al Platformei DA, Dinu Plîngău, care a renunțat la funcțiile deținute în partid pentru a candida pe lista PAS la alegerile parlamentare, i-a răspuns lui Andrei Năstase, după ce acesta l-a criticat public pentru decizia luată. Într-un mesaj amplu publicat pe rețelele sociale, Plîngău afirmă că Năstase ar fi fost principalul responsabil pentru declinul formațiunii. Candidatul PAS îl acuză pe fostul său coleg – care la fel a anunțat că va candida la parlamentare, doar că independent – că a condus Platforma DA către eșec electoral și că se folosește, în continuare, de simpatizanți vulnerabili pentru propriile scopuri.

„Mi-e rușine și milă, omenește vorbind, să văd cum continui să te folosești de aceleași doamne în vârstă, care nu bănuiesc nici pe departe cât de bine o duci și cât de cinic le manipulezi. Te cunosc prea bine, Andrei: nu cred că le-ai oferi măcar o plăcintă în semn de mulțumire. În timp ce ele, la vârsta lor varsă lacrimi sincere pentru dreptate și valori, tu îți cumperi casă în Germania, mașini, construiești bazin”, a scris Dinu Plîngău pe rețele.

Plîngău afirmă că el trăiește modest, în același apartament cu cei doi copii, și nu se ferește să dea ochii cu oamenii pe stradă. Spre deosebire de Năstase — pe care îl acuză că, de-a lungul timpului, a făcut compromisuri cu personaje precum Ilan Șor și Igor Dodon — el susține că a rămas fidel principiilor care au stat la baza Platformei DA: „Nu e doar o percepție – oamenii simt că lăcomia și setea de putere te-au schimbat. (…) Eu nu sunt ca tine”.

„Mă acuzi că am vândut partidul pentru două locuri de deputat? Andrei, partidul a votat să nu participe-n alegeri și oamenii au făcut acest gest pentru țară și pentru Platforma DA. Pentru că dincolo de supărările pe PAS, noi cu toții vrem în UE și să nu vină Șor, Dodon, Ceban, oameni care ți-au devenit prieteni, aliați. Am făcut-o pentru partid, pentru că e mai bine să ai 2 voci în parlament, decât să chinui lumea, fără șanse prea mari de a accede în Parlament. Și da, dacă aș fi narcisist ca tine, probabil mă deranja și locul 42”, a mai scris Plîngău.

În cele din urmă, Plîngău îl îndeamnă pe Năstase să se retragă din viața politică și îl acuză că a devenit „o povară” pentru partidul pe care l-a fondat. În opinia sa, Platforma DA poate merge mai departe „unită, fără tine”.

Fostul lider al Platformei „DA”, Andrei Năstase, nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor lansate de Dinu Plîngău.

Amintim că Dinu Plîngău a anunțat, pe 18 iulie, că Platforma „DA” a acceptat un parteneriat politic cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Plîngău și un alt membru al formațiunii, Stela Macari, se regăsesc, astfel, pe lista electorală a PAS. După acest anunț, Platforma a fost exclusă din Blocul „Împreună”, iar interimatul funcției de președinte al formațiunii a fost preluată de Liviu Vovc.

În reacție, fostul lider și fondator al Platformei,Andrei Năstase, a criticat dur decizia formațiunii de a nu participa cu o listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Năstase a calificat decizia lui Plîngău drept „un abandon rușinos” și a acuzat PAS că „a distrus din temelii Platforma DA, cu metodă, cu cinism și cu o cruzime politică greu de uitat”. Năstase a mai declarat că Platforma DA s-a născut din proteste și spirit civic, iar actuala decizie „contrazice valorile inițiale”: „Cum am ajuns de la demnitate la supunere, de la protest la plecăciune?”, s-a întrebat el.

Două zile mai târziu, pe 20 iulie, Năstase a anunțat că va candida la parlamentarele din 28 septembrie independent. Fondatorul Platformei „DA” a primit undă verde de la CEC pentru a iniția colectarea semnăturilor necesare înregistrării în cursa pentru un fotoliu de deputat pe 22 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: