VIDEO Susținătorii Partidului ȘOR, protest la Curtea Constituțională unde a fost reluată examinarea legalității formațiunii
Full Article 2 minutes read

VIDEO Susținătorii Partidului ȘOR, protest la Curtea Constituțională unde a fost reluată examinarea legalității formațiunii

Judecătorii Curții Constituționale au reluat examinarea constituționalității Partidului „ȘOR”. În același timp, în fața instituției, reprezentanții Partidului „ȘOR”, condusă de Ilan Șor – condamnat la 15 ani pentru corupție, desfășoară o acțiune de protest. NM transmite live manifestația. 

Pe 12 iunie, începând cu ora 10, Curtea Constituțională a revenit la examinarea legalității Partidului „ȘOR”. Judecătorii Curții s-au întrunit pentru prima dată în ședință, pentru a examina sesizarea, pe 10 mai, iar pe 17 mai au anunțat o întrerupere a studierii cauzei.

Curtea a anunțat întrerupere pentru pregătirea și prezentarea pledoariilor finale în ceea ce privește sesizarea privind legalitatea Partidului „ȘOR”.

În dimineața zilei de 12 iunie, până la începerea ședinței Curții, avocații Partidului „ȘOR” au declarat că „nu există temei de declarare a neconstituționalității formațiunii” și că „sesizarea Guvernului nu este de competența Curții Constituționale”.

UPDATE 10:59. Oamenii scandează: „Ilan, noi suntem cu tine” și „Jos dictatura”.

VIDEO Susținătorii Partidului ȘOR, protest la Curtea Constituțională unde a fost reluată examinarea legalității formațiunii

Igor Cecan/NewsMaker

Amintim că proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR” a fost aprobat pe 9 noiembrie 2022 de cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița. Câteva zile mai târziu, Curtea Constituțională a declarat că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, menționa că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: