Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul Pro Moldova, au venit cu o o reacție în ceea ce privește hotărârea Curții Constituționale privind sesizările referitoare la activitatea farmaceutică. Într-un comunicat de presă, aceștia și-au exprimat convingerea că legile respective sunt extrem de necesare și anunță că vor insista ca proiectele să fie, din nou, discutate în parlament.
„Insistăm ca acest subiect să revină pe agenda parlamentară. Amintim că aceste modificări legislative au menirea de a asigura toți cetățenii Republicii Moldova cu medicamente de calitate, la prețuri rezonabile, și să le ofere acces la rețete electronice, pentru a reduce expunerea la infecții. Constatăm cu regret că deputații care au contestat aceste legi la Curtea Constituțională, au reprezentat, în realitate, interesele companiilor farmaceutice, care se tem că își vor reduce veniturile”, se arată în declarație.
Deputații Partidului „ȘOR” și neafiliații din Platforma parlamentară „Pentru Moldova” au acuzat deputații care au sesizat CC că nu le-ar păsa de problemele cetățenilor.
„Acești deputații nu au ținut cont de faptul că oferirea posibilității comercializării unor tipuri de medicamente și în alte spații comerciale decât farmacii, va permite ieftinirea lor. Deputații PAS-PPDA-PDM au apărat în mod evident interesele companiilor farmaceutice. (…) Platforma parlamentară „Pentru Moldova” și Partidul „ȘOR” consideră contestarea modificărilor respective drept lobby în favoarea companiilor farmaceutice și a unor interese personale și de grup în acest domeniu”, au mai menționat aceștia.
Partidul Socialiștilor, care de asemenea a susținut proiectul de lege, nu a venit deocamdată cu o reacție la decizia CC.
Amintim că, pe 11 martie, CC a declarat neconstituționale cele două proiecte de legi privind activitatea farmaceutică, aprobate în decembrie de deputații PSRM și Platforma „Pentru Moldova”.