novostipmr.com

Locuitorii Transnistriei vor putea participa la alegerile prezidențiale. Anunțul autorităților de la Tiraspol

Locuitorii regiunii transnistrene, care dețin acte moldovenești, vor putea participa la alegerile prezidențiale și în cel de-al doilea tur de scrutin. Autoritățile de facto de la Tiraspol au anunțat că alegătorii se vor putea deplasa la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului, în pofida restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Regulile de deplasare rămân aceleași ca și în primul tur, din 1 noiembrie.

La întoarcerea în regiune, alegătorii vor fi obligați să prezinte un act confirmativ că au participat la vot, cum ar fi ștampila cu mențiunea alegeri, aplicată în fișa de însoțire a buletinului de identitate. În caz contrar, aceștia vor fi obligați să stea în autoizolare timp de două săptămâni, regim care se aplică pentru toți care traversează linia administrativă.

Pentru alegerile prezidențiale, Comisia Electorală Centrală a decis organizarea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.

Potrivit estimărilor autorităților de la Tiraspol, în primul tur, la cele 42 de secții, au votat peste 14 mii de alegători domiciliați în regiunea transnistreană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: