Locuitorii unui sat din Taraclia își aleg primarul: până la ora 9 au votat 6 persoane. Sunt așteptați la urne 770 de alegători
Full Article 3 minutes read

Locuitorii unui sat din Taraclia își aleg primarul: până la ora 9 au votat 6 persoane. Sunt așteptați la urne 770 de alegători

Pe 3 decembrie în satul Aluatu din raionul Taraclia are loc loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului localității. La urma de vot sunt așteptați circa 770 de alegători. Până la ora 09:00 au votat 6 persoane. 

Pentru mandatul de primar candidează concurenții electorali din partea Partidului Politic „Partidul Schimbării” și a Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.

În localitate este deschisă o singură secție de votare, pe listele electorale de bază fiind incluși 770 de alegători. Pentru acest scrutin au fost tipărite 768 buletine de vot (500 în limba română și 268 în limba rusă).

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, primii alegători din satul Aluatu și-au exercitat dreptul la vot.

Până la ora 09:00, dreptul la vot a fost exercitat de către 6 alegători sau 0,78% din cei înscriși în listele electorale”, a comunicat instituția electorală.

Secția de vot este deschisă în intervalul de timp 07:00 și 21:00.

Pentru ca alegerile să fie declarate valabile, la ele trebuie să participe cel puțin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Totodată, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Amintim că, urmare organizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie, s-a constat că în 8 localități din țară a fost înregistrată o participare mai mică decât ¼ din numărul de persoane înscrise în listele electorale, inclusiv în satul Aluatu, raionul Taraclia. După desfășurarea votării repetate pe data de 19 noiembrie 2023, în această localitate niciunul dintre cei 3 candidați la funcția de primar nu a acumulat mai mult de jumătate din numărul voturilor valabil exprimate, pentru a fi ales din primul tur, ce a condus la organizarea turului doi de scrutin.

UPDATE 12.58: Comisia Electorală Centrală a anunțat că până la ora 12:00 au participat la scrutin 36 de alegători (4,69%). „Procesul de vot decurge fără incidente”, a menționat instituția electorală. 

UPDATE 15.36: Comisia Electorală Centrală a declarat că până la ora 15:00 s-au prezentat la vot 55 de alegători sau 7,17%. Potrivit Comisiei, pentru a fi declarate valabile aceste alegeri, trebuie să se prezinte cel puțin 154 de cetățeni cu drept de vot din localitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: