„Lucrează cei care pot”. La Spitalul din Soroca, unde 65 de medici și lucrători medicali s-au infectat de COVID, continuă să fie tratați bolnavii
Full Article 3 minutes read

„Lucrează cei care pot”. La Spitalul din Soroca, unde 65 de medici și lucrători medicali s-au infectat de COVID, continuă să fie tratați bolnavii

La Spitalul raional din Soroca, unde sunt tratați bolnavii de COVID-19, 65 de medici și lucrători medicali s-au infectat de coronavirus, până la 13 aprilie. În câteva secții a fost instituită carantină, însă acolo continuă să fie tratați bolnavii de COVID. Alexandru Samsonov, șeful secțiilor traumatologie și chirurgie, a povestit pentru NM, cum spitalul face față epidemiei și de ce echipamente are nevoie.

„Avem acum un regim foarte încărcat”

Tot spitalul nostru se ocupă acum doar de tratamentul bolnavilor de COVID-19. O secție este destinată pacienților cu simptome de coronavirus. Dacă rezultatul testului este pozitiv, pacienții sunt repartizați în alte secții, în funcție de bolile concomitente.

După ce câțiva lucrători medicali au fost diagnosticați cu coronavirus, secțiile au început să fie închise în carantină. Însă acolo continuă să fie tratați bolnavii de COVID-19. Mai întâi a fost închisă în carantină secția chirurgie. Mai târziu, și cea de traumatologie. Coronavirusul a fost confirmat și la șeful secției traumatologie. De aceea am fost nevoit să preiau această funcție.

În prezent, un medic este de gardă în secție timp de 24 de ore. Apoi vine tura următoare. Din cauza insuficienței de cadre, avem acum un regim foarte încărcat, mulți medici sunt plasați în carantină și lucrează doar cei care pot.

„Dacă cineva prezintă simptome de COVID, imediat îl plasăm în carantină”

Dispoziția tuturor nu este chiar bună acum. Dimineața încercăm să încurajăm membrii colectivului și să le asigurăm toate condițiile. Verificăm în permanență temperatura colaboratorilor, pulsometria (verificarea nivelului de saturație a sângelui cu oxigen). Pe cel bolnav îl izolăm imediat. Dacă cineva prezintă simptome de COVID-19 sau febră, imediat îl plasăm în carantină.

Lucrăm până la sfârșit. Dacă apar simptome, efectuăm testări.

Eu am un copil mic, soție. Când noi [medicii] mergem la bolnavii de coronavirus, îmbrăcăm un halat suplimentar, mască suplimentară și mănuși, iar după aceasta, le aruncăm pe toate. La fel, procedează și asistentele medicale care efectuează procedurile pentru pacienți. Totul se dezinfectează. Acum noi avem tot necesarul.

„Noi le vom reuși pe toate”

Totul va fi bine și noi le vom reuși pe toate, dacă medicii își vor păstra optimismul și nu vor intra în panică.

Avem acum tot echipamentul necesar pentru protecția medicilor. Avem nevoie de utilaje. Acestea sunt, dar vor deveni insuficiente atunci când numărul bolnavilor va crește. De aceea, dacă cineva poate și dorește să ne susțină cu utilaje, ar fi bine.

Avem nevoie de mai multe pulsometre, monitoare care măsoară tensiunea, alimentarea plămânilor cu oxigen și care efectuează electrocardiograma. Mai sunt necesare și baloane de oxigen.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: