facebook.com / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

„Lucrează cei care pot”. La Spitalul din Soroca, unde 65 de medici și lucrători medicali s-au infectat de COVID, continuă să fie tratați bolnavii

La Spitalul raional din Soroca, unde sunt tratați bolnavii de COVID-19, 65 de medici și lucrători medicali s-au infectat de coronavirus, până la 13 aprilie. În câteva secții a fost instituită carantină, însă acolo continuă să fie tratați bolnavii de COVID. Alexandru Samsonov, șeful secțiilor traumatologie și chirurgie, a povestit pentru NM, cum spitalul face față epidemiei și de ce echipamente are nevoie.

„Avem acum un regim foarte încărcat”

Tot spitalul nostru se ocupă acum doar de tratamentul bolnavilor de COVID-19. O secție este destinată pacienților cu simptome de coronavirus. Dacă rezultatul testului este pozitiv, pacienții sunt repartizați în alte secții, în funcție de bolile concomitente.

După ce câțiva lucrători medicali au fost diagnosticați cu coronavirus, secțiile au început să fie închise în carantină. Însă acolo continuă să fie tratați bolnavii de COVID-19. Mai întâi a fost închisă în carantină secția chirurgie. Mai târziu, și cea de traumatologie. Coronavirusul a fost confirmat și la șeful secției traumatologie. De aceea am fost nevoit să preiau această funcție.

În prezent, un medic este de gardă în secție timp de 24 de ore. Apoi vine tura următoare. Din cauza insuficienței de cadre, avem acum un regim foarte încărcat, mulți medici sunt plasați în carantină și lucrează doar cei care pot.

„Dacă cineva prezintă simptome de COVID, imediat îl plasăm în carantină”

Dispoziția tuturor nu este chiar bună acum. Dimineața încercăm să încurajăm membrii colectivului și să le asigurăm toate condițiile. Verificăm în permanență temperatura colaboratorilor, pulsometria (verificarea nivelului de saturație a sângelui cu oxigen). Pe cel bolnav îl izolăm imediat. Dacă cineva prezintă simptome de COVID-19 sau febră, imediat îl plasăm în carantină.

Lucrăm până la sfârșit. Dacă apar simptome, efectuăm testări.

Eu am un copil mic, soție. Când noi [medicii] mergem la bolnavii de coronavirus, îmbrăcăm un halat suplimentar, mască suplimentară și mănuși, iar după aceasta, le aruncăm pe toate. La fel, procedează și asistentele medicale care efectuează procedurile pentru pacienți. Totul se dezinfectează. Acum noi avem tot necesarul.

„Noi le vom reuși pe toate”

Totul va fi bine și noi le vom reuși pe toate, dacă medicii își vor păstra optimismul și nu vor intra în panică.

Avem acum tot echipamentul necesar pentru protecția medicilor. Avem nevoie de utilaje. Acestea sunt, dar vor deveni insuficiente atunci când numărul bolnavilor va crește. De aceea, dacă cineva poate și dorește să ne susțină cu utilaje, ar fi bine.

Avem nevoie de mai multe pulsometre, monitoare care măsoară tensiunea, alimentarea plămânilor cu oxigen și care efectuează electrocardiograma. Mai sunt necesare și baloane de oxigen.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ДСНС України

Rușii au atacat cu rachete balistice regiunea Dnipropetrovsk: cel puțin 11 oameni au fost uciși, iar peste 160 – răniți (VIDEO)

Armata rusă a atacat cu rachete balistice regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, în dimineața zilei de 24 iunie. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 11 persoane și-au pierdut viața din cauza bombardamentelor, iar peste 160 au fost rănite.

Rachetele balistice rusești au lovit orașul Dnipro. Primarul localității, Boris Filatov, a comunicat că, în urma bombardamentelor, au fost avariate blocuri de locuințe, precum și clădirile a 19 școli, 10 grădinițe și 8 instituții medicale. Guvernatorul regiunii, Serghei Lîsak, a comunicat că nouă persoane au fost omorâte în rezultatul loviturilor asupra orașului.

Una din rachetele lansate de trupele ruse a explodat în apropierea unui tren de pe ruta Odesa-Zaporojie. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a transmis pe rețelele de socializare că cinci vagoane au fost distruse din cauza deflagrației. El a precizat că în tren se aflau 500 de pasageri. Potrivit lui, nu s-au înregistrat decese printre pasageri, însă există răniți. Oamenilor li se acordă ajutor medical.

Orașul Samar, aflat la câțiva kilometri de Dnipro, la fel a fost atacat. Două persoane au fost ucise în urma loviturilor, a declarat Serghei Lîsak.

Vladimir Zelenski a precizat că, în total, până acum s-au înregistrat peste 160 de persoane rănite din cauza atacurilor asupra regiunii Dnipropetrovsk.

Rusia nu este capabilă să producă rachete balistice fără componente din alte țări. Rusia nu poate fabrica sute de tipuri de alte arme fără componente, echipamente și expertiză pe care acest regim nebun de la Moscova nu le deține. De aceea, este esențial să fie limitate la maximum rețelele care leagă Rusia de complicii săi. Este nevoie și de o înăsprire semnificativă a sancțiunilor împotriva Rusiei”, a subliniat liderul ucrainean, care se află în prezent la Summit-ul NATO de la Haga.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: