Lui Poroșenko i s-a interzis ieșirea din Ucraina. Serviciul de Securitate: Plănuia să se întâlnească cu Orban, „prietenul” lui Putin
Full Article 2 minutes read

Lui Poroșenko i s-a interzis ieșirea din Ucraina. Serviciul de Securitate: Plănuia să se întâlnească cu Orban, „prietenul” lui Putin

Ex-președintele ucrainean, Petro Poroșenko, în prezent deputat, nu a fost lăsat de polițiștii de frontieră să părăsească teritoriul Ucrainei. Într-un comunicat din 2 decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat că lui Poroșenko i-a fost refuzată ieșirea din țară pe motiv că urma să se întâlnească cu premierul ungar Victor Orban, iar Rusia urma să folosească întrevederea pentru provocări.

Pe 1 decembrie, Poroșenko a publicat o postare pe Facebook în care spunea că Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei nu i-a permis să părăsească țara. Acesta a menționat că avea planificată peste hotare o „deplasare de lucru”, în perioada 1 – 8 decembrie.

O zi mai târziu, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că lui Poroșenko i-a fost refuzată ieșirea din țară. SBU a declarat că Poroșenko urma să aibă o întâlnire cu prim-ministrul Ungarie, Victor Orban – un susținător al dictatorului rus Vladimir Putin – iar Rusia intenționau să folosească această întrevedere pentru provocări împotriva Ucrainei.

Potrivit datelor de contraspionaj, anume în acest context pot fi privite informațiile despre întâlnirea planificată între liderul Partidului Solidaritatea Europeană, P. Poroșenko, și premierul Victor Orban, care exprimă în mod sistematic o poziție antiucraineană, este un „prieten al lui Putin” și solicită ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Federația Rusă a planificat să folosească această întâlnire (precum și alte „întâlniri de lucru” ale politicienilor naționali cu reprezentanți ai statelor care difuzează relatări pro-rusești) în cadrul operațiunii speciale informativ-psihologică împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

Potrivit SBU, serviciile de securitate ruse pregătesc provocări împotriva Ucrainei pentru a influența sprijinul aliaților Kievului și pentru a-i forța pe politicienii ucraineni să declare necesitatea negocierilor cu Moscova.

SBU a precizat că a apelat la Biroul președintelui, Guvern și Rada Supremă a Ucrainei cu propunerea de a lua în considerare informațiile despre planurile Federației Ruse atunci când se organizează deplasările în străinătate ale delegațiilor ucrainene. După aceea, conducerea Radei Supreme a anulat călătoria lui Poroșenko în străinătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: