Lungu avertizează CEC, după ce mai mulți candidați „Șansă” riscă să fie excluși din campanie: „Ni se fură votul”
Full Article 4 minutes read

Lungu avertizează CEC, după ce mai mulți candidați „Șansă” riscă să fie excluși din campanie: „Ni se fură votul”

Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, afiliat și susținut de oligarhul fugar Ilan Șor, a comentat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 octombrie, prin care obligă consiliile electorale din mai multe localități să examineze, până la 1 noiembrie, ora 16:00, excluderea din cursa electorală a mai multor candidați „Șansa” la funcția de primari și consilieri locali. Lungu acuză PAS că și-ar fi subordonat instituțiile statului. „Ni se fură votul” – a declarat el în cadrul unui briefing susținut alături de Victoria Șapa și Marina Tauber, în fața CEC.

„Ni se fură votul. Nu atât votul meu, cât al cetățeanului de râd. (…) Astăzi libertatea de exprimare, de întrunire și la vot a fost ucisă de către regimul PAS. Dacă vă amintiți, astfel de vremuri au fost doar în perioada stalinistă. Au rămas doar să ne strângă în PMAN și să ne execute doar pentru că nu suntem cu ei”, a declarat liderul „Șansă”.

Alexei Lungu susține că, deși nu a făcut-o astăzi, CEC ar pregăti excluderea sa din campania electorală pentru șefia la Primăria Orhei, precum și excluderea Victoriei Șapa de la șefia Primăriei Bălți. Mai mult, Lungu a acuzat Poliția și Centrul Național Anticorupție (CNA) că ar exercita, la cererea guvernării, presiuni asupra simpatizanților Partidului „Șansă”, care ar fi făcut donații pentru formațiunea politică afiliată și susțină inclusiv de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

„Au pus dulăii pe seama susținătorii noștri. La fiecare om, la fiecare bărbat, și ce e mai rău – femeie, trimit câte doi polițiști și un ofițer CNA să îi intimideze. Vorbim despre oameni care au făcut donații legale Partidului „Șansă”. Impun simpatizanții noștri să dea declarații false împotriva noastră. Nu au găsit nicio finanțare ilegală și o tot caută, dar nu o pot găsi”, a mai declarat Alexei Lungu.

Contactată pentru un comentariu, șefa secției Comunicare și protocol a IGP, Diana Fetco, a declarat pentru NM că poliția este apolitică și că examinează orice caz de abatere de la lege conform cadrului legal.

„În respectiva situație a fost încălcată legea și se documentează prin prisma cadrului procesual penal. Și nu doar de Poliție, dar și alte organe de drept cu competență în domeniu. Solicităm actorilor politici să respecte Legea și să permită poliției să-și desfășoare activitatea” – a declarat Diana Fetco pentru NM.

NM a solicitat un comentariu și din partea PAS. Purtătoarea de cuvânt a formațiunei politice de guvernământ, Adriana Vlas, a declarat că partidul nu comentează declarațiile „Șansă”.

De menționat că mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primari și consilieri locali din Telenești, Rezina, Florești, Sângerei, Anenii Noi, Cahul, Călărași, Criuleni și Găgăuzia ar putea fi excluși din cursa electorală, după ce ar fi folosit surse ilegale de finanțare din partea „grupului criminal Șor”, încălcând, astfel, legea electorală. CEC a obligat consiliile electorale de circumscripții din aceste raioane să examineze de urgență ș să decidă, până pe 1 noiembrie ora 16:00, excluderea acestora de la alegeri. Detalii – AICI.

În reacție, politicianul fugar Ilan Șor, care și-a manifestat susținerea deschisă pentru Partidul „Șansă” la alegerile din 5 noiembrie, a anunțat că, în cazul în care autoritățile vor decide să-i retragă din alegeri pe membrii partidului „Șansa” – Alexei  Lungu și Victoria Șapa –  va susține candidaturile Tatiana Cociu – la Primăria Orhei și a Arinei Corșicova – la Primăria Bălți.

Lungu avertizează CEC, după ce mai mulți candidați „Șansă” riscă să fie excluși din campanie: „Ni se fură votul”

NewsMaker

Lungu avertizează CEC, după ce mai mulți candidați „Șansă” riscă să fie excluși din campanie: „Ni se fură votul”

NewsMaker

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: