NewsMaker

Lungu avertizează CEC, după ce mai mulți candidați „Șansă” riscă să fie excluși din campanie: „Ni se fură votul”

Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, afiliat și susținut de oligarhul fugar Ilan Șor, a comentat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 octombrie, prin care obligă consiliile electorale din mai multe localități să examineze, până la 1 noiembrie, ora 16:00, excluderea din cursa electorală a mai multor candidați „Șansa” la funcția de primari și consilieri locali. Lungu acuză PAS că și-ar fi subordonat instituțiile statului. „Ni se fură votul” – a declarat el în cadrul unui briefing susținut alături de Victoria Șapa și Marina Tauber, în fața CEC.

„Ni se fură votul. Nu atât votul meu, cât al cetățeanului de râd. (…) Astăzi libertatea de exprimare, de întrunire și la vot a fost ucisă de către regimul PAS. Dacă vă amintiți, astfel de vremuri au fost doar în perioada stalinistă. Au rămas doar să ne strângă în PMAN și să ne execute doar pentru că nu suntem cu ei”, a declarat liderul „Șansă”.

Alexei Lungu susține că, deși nu a făcut-o astăzi, CEC ar pregăti excluderea sa din campania electorală pentru șefia la Primăria Orhei, precum și excluderea Victoriei Șapa de la șefia Primăriei Bălți. Mai mult, Lungu a acuzat Poliția și Centrul Național Anticorupție (CNA) că ar exercita, la cererea guvernării, presiuni asupra simpatizanților Partidului „Șansă”, care ar fi făcut donații pentru formațiunea politică afiliată și susțină inclusiv de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

„Au pus dulăii pe seama susținătorii noștri. La fiecare om, la fiecare bărbat, și ce e mai rău – femeie, trimit câte doi polițiști și un ofițer CNA să îi intimideze. Vorbim despre oameni care au făcut donații legale Partidului „Șansă”. Impun simpatizanții noștri să dea declarații false împotriva noastră. Nu au găsit nicio finanțare ilegală și o tot caută, dar nu o pot găsi”, a mai declarat Alexei Lungu.

Contactată pentru un comentariu, șefa secției Comunicare și protocol a IGP, Diana Fetco, a declarat pentru NM că poliția este apolitică și că examinează orice caz de abatere de la lege conform cadrului legal.

„În respectiva situație a fost încălcată legea și se documentează prin prisma cadrului procesual penal. Și nu doar de Poliție, dar și alte organe de drept cu competență în domeniu. Solicităm actorilor politici să respecte Legea și să permită poliției să-și desfășoare activitatea” – a declarat Diana Fetco pentru NM.

NM a solicitat un comentariu și din partea PAS. Purtătoarea de cuvânt a formațiunei politice de guvernământ, Adriana Vlas, a declarat că partidul nu comentează declarațiile „Șansă”.

De menționat că mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primari și consilieri locali din Telenești, Rezina, Florești, Sângerei, Anenii Noi, Cahul, Călărași, Criuleni și Găgăuzia ar putea fi excluși din cursa electorală, după ce ar fi folosit surse ilegale de finanțare din partea „grupului criminal Șor”, încălcând, astfel, legea electorală. CEC a obligat consiliile electorale de circumscripții din aceste raioane să examineze de urgență ș să decidă, până pe 1 noiembrie ora 16:00, excluderea acestora de la alegeri. Detalii – AICI.

În reacție, politicianul fugar Ilan Șor, care și-a manifestat susținerea deschisă pentru Partidul „Șansă” la alegerile din 5 noiembrie, a anunțat că, în cazul în care autoritățile vor decide să-i retragă din alegeri pe membrii partidului „Șansa” – Alexei  Lungu și Victoria Șapa –  va susține candidaturile Tatiana Cociu – la Primăria Orhei și a Arinei Corșicova – la Primăria Bălți.

NewsMaker
NewsMaker

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: