MAE-ul rus: Există riscul escaladării situației din Transnistria, iar țările vecine trebuie să conștientizeze asta
Full Article 2 minutes read

MAE-ul rus: Există riscul escaladării situației din Transnistria, iar țările vecine trebuie să conștientizeze asta

Riscul escaladării situației din Transnistria există, fiind important că „țările vecine” să conștientizeze ce ar însemna „dezghețarea conflictului”. Declarația a fost făcută de către ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus Vitalii Treapițin pentru agenția de stat RIA Novosti.

„Da, pericolul escaladării există. În perioada aprilie-iunie, în Transnistria s-au produs mai multe acțiuni teroriste, urmele cărora, potrivit Tiraspolului, duc în Ucraina”, a declarat diplomatul rus.

Acesta a subliniat că,  în opinia sa, ambele părți înțeleg ce ar înseamna „scenariul fierbinte” – „dezghețarea” conflictului.

„Este important ca acest lucru să fie conștientizat și de către „jucătorii” externi și, în primul rând, de țările vecine”, a adăugat Treapițin.

La sfârșitul lunii aprilie, Tiraspolul a anunțat producerea mai multor „atentate”: în clădirea așa-numitului „Minister al Securității” (MGB), în apropierea unității militare din satul Parcani și în apropierea satului Maiak, unde s-a produs o explozie a turnului de radiocomunicații. În regiune a fost declarat „cod roșu” de alertă teroristă și a fost pornit un dosar penal pentru „atentat săvârșit de un grup de persoane, cu utilizarea armelor de foc”. Liderul nerecunoscut al regiunii Vadim Krasnoselski a declarat că „urmele organizatorilor duc în Ucraina”.  De cealaltă parte, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat atunci că „Rusia vrea să destabilize regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să aștepte „oaspeți”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: