MAEIE susține demararea unei investigații în legătură cu aterizarea forțată a avionului Ryanair și reținerea unui jurnalist belarus
Full Article 1 minutes read

MAEIE susține demararea unei investigații în legătură cu aterizarea forțată a avionului Ryanair și reținerea unui jurnalist belarus

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) urmărește îndeaproape situația privind aterizarea forțată la Minsk a avionului de pe ruta Atena – Vilnius. 

MAEIE susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor producerii acestui incident, inclusiv reținerea unui jurnalist belarus.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția consecventă a Republicii Moldova de încurajare a respectării de către toți membrii comunității internaționale a principiilor și normelor de drept internațional.

Instituția precizează că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean al Republicii Moldova.

Precizăm că pe 23 mai, la Minsk a fost reținut bloggerul și fotograful Roma Protasevici, fostul redactor al canalului de Telegram Nexta, care a fost declarat extremist în Belarus. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Liderii Uniunii Europene se întrunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European. În cadrul reuniunii se va discuta și despre posibile noi sancțiuni împotriva autorităților din Belarus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: