Андрей Мардарь/Newsmaker

Magistrații Curții de Apel au decis: Dodon rămâne în arest la domiciliu nu 20 de zile, dar 30

Fostul șef al statului, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu până pe 21 octombrie. Decizia a fost pronunțată astăzi de magistrații Curții de Apel, care au admis cererea procurorilor de a prelungi măsura preventivă arest la domiciliu cu încă 10 zile. Totodată, magistrații au respins recursul avocaților lui Dodon, care au cerut revocarea măsurii preventive. Informația a fost confirmată pentru NM de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Fostul președinte al țării nu a comentat, deocamdată, decizia judecătorilor de la Curtea de Apel.

Amintim că Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis, pe 19 septembrie, prelungirea mandatului de arest la domiciliu pe numele lui Dodon cu încă 20 de zile. Astfel, magistrații au aprobat parțial cererea procurorilor, care au cerut ca arestarea fostului președinte să fie prelungită cu 30 de zile.

***

De menționat că, Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: