Magistrații se opun, dar PAS merge înainte. Ministra Justiției: „Hotărârile CSJ nu afectează reformele în domeniu”
Full Article 4 minutes read

Magistrații se opun, dar PAS merge înainte. Ministra Justiției: „Hotărârile CSJ nu afectează reformele în domeniu”

Comisia pre-vetting urmează să reevalueze cei 21 de candidați, pe numele cărora au fost emise decizii de către CSJ. Aceste decizii nu afectează componența CSM sau a altor reforme demarate, inclusiv ce țin de Adunarea Generală a Procurorilor și de formarea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Declarațiile în acest sens au fost făcute de către ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la postul național de radio, scrie Radio Moldova.

Ministra susține că mecanismul pre-vetting este unul legal – fapt care nu poate fi contestat de nimeni, în condițiile în care legea în baza căreia acesta funcționează a fost constatată ca fiind constituțională și expertizată de către Comisia de la Veneția.

„În cazul în care cineva nu este de acord cu mecanismul aplicat, este prevăzută modalitatea de examinare și de contestare, iar candidații care au aplicat, au cunoscut legea și au fost de acord să treacă prin acest exercițiu. Nu a fost ceva obligatoriu. Chiar dacă s-a trecut exercițiul pre-vetting, aceasta nu înseamnă un drept garantat de a deveni membru al CSM și CSP, pentru că, în final, decizia aparține Adunării Generale a Procurorilor”, a spus ministra.

La rândul său, membrul CSM, Alexandru Postică, a declarat că toate argumentele expuse de către instanța de judecată urmează să fie apreciate în conformitate cu statutul Comisiei pre-vetting. El consideră că ar trebui să existe un răspuns în privința tuturor argumentelor prezentate, pentru a asigura un proces echitabil pentru fiecare.

„Eu, în calitate de membru al CSM, nu mă voi expune asupra legalității deciziei CSJ, deoarece la moment există o autosesizare a inspecției judecătorești ca urmare a informațiilor plasate în spațiul public și anume: încălcarea normelor în ceea ce privește celeritatea procedurilor. Avem două decizii prin care s-au respins contestațiile și 21 – prin care s-au admis. Vorbim inclusiv despre arogarea anumitor drepturi. Prin urmare, CSM, într-un final, se va expune dacă există sau nu vreo abatere în ceea ce privește modul de gestionare și de emitere a acestor decizii. La moment, cred că nu ar trebui să discutăm despre personalitățile acestor judecători care au emis decizia și însuși conținutul deciziei. Este o decizie irevocabilă, care urmează a fi executată”, a menționat Alexandru Postică.

În același timp, membrul CSM a îndemnat reprezentanții sistemului judecătoresc să nu lanseze comentarii, acuzații, inclusiv amenințări camuflate în privința unor membri ai CSM care au promovat procedura pre-vetting și dețin funcția legală.

„La moment, CSM este funcțional, adoptă hotărâri legale, componența este aleasă conform legii, prin urmare toate hotărârile emise de CSM sunt obligatorii, indiferent de procedurile pre-vetting”, a spus Alexandru Postică.

Postică a mai menționat că cele 21 de decizii ale CSJ se referă la reprezentanții diferitor profesii, nu doar judecători.

„Printre ei sunt și avocați, și procurori, și judecători. Aceasta este important să înțelegem pentru a nu permite manipularea opiniei publice, precum că judecătorii au decis între ei anumite soluții”, a menționat membrul CSM.

Totodată, Postică a calificat drept manipulare afirmațiile potrivit cărora această decizie a CSJ ar determina ilegalitatea comisiei pre-vetting.

„Aceste decizii reprezintă doar o etapă a unui proces care nu s-a finalizat, iar îngrijorările noastre, ca CSM, sunt să asigurăm celeritatea procedurilor. Noi suntem beneficiarii acestui proces și dorim ca el să fie finalizat, astfel încât să avem următorii cinci colegi în rândul CSM, cât mai degrabă”, a mai declarat Alexandru Postică.

Amintim că pe 1 august, Curtea Supremă a Justiție a anulat toate deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP). Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a venit cu precizări, menționând că „pornind de la principiul supremației legii în activitatea Comisiei de Pre-Vetting, CSJ a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting, atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât și celei procesuale. Curtea Supremă de Justiție a anulat deciziile Comisiei de Pre-Vetting și a dispus reevaluarea candidaților”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: